Ротенбург об дер Таубер

Коледа през цялата година

Ротенбург об дер Таубер е едно истинско архитектурно бижу по прочутия “Романтичен път”. Известен като най-добре запазеният средновековен град в Европа, който ежегодно привлича множество туристи от всички кътчета на света. Тесните улички и очарователни площади сякаш не са се променили от времето на кмета Нуш, който спасява града от разрушение по време на Тридесетгодишната война, като печели прочутия облог “Майсторското надпиване”. През 1631г. Ротенбург се предава на императорската армия, предвождана от генерал Тили, който се заканил да срине града до основи. Генералът обаче, опитвайки от местното вино, се хванал на облог, че ако някой успее да изпие един бокал с вино /с вместимост около 3.2 литра/ на екс, ще пощади града. Бившият кмет Нуш се справил с нелекото предизвикателство и Ротенбург бил спасен. В Ротенбург действат строги правила за съхранение на градската среда. Не е позволено дори слагане на съвременни табели на магазини, които биха накърнили средновековния облик.

DSC08947 DSC08950Преди пътуването ни до Ротенбург об дер Таубер, бяхме прочели доста за магазинчетата за коледни играчки, които се превърнаха и в едни от основните обекти на интерес по време на краткото ни посещение. С радост и възхита открихме, че в Ротенбург Коледата не е забравена и през лятото и тук е единственото място в Германия, където коледните играчки и елхи могат да се разглеждат и купуват целогодишно.

Преспапиета, ангели, елени, джуджета, оловни войници и всевъзможни украшения откриваме в уникалния магазин-музей „Коледно село“. Основан е само преди 30 години от бившия мениджър по продажба на компютри Вилхелм Волфарт, превръщайки се в първият в Европа целогодишен магазин от такъв род. През 1981 г. „Коледното село“ вече заемало 5 старинни къщи в центъра на града, предлагайки всякакъв вид традиционна немска коледна украса.

DSC08963-2

На входа посетителите са посрещани от огромна дървена лешникотрошачка-войник. Позирането на снимки с войника, носещ името Кристиан I, е една от любимите забавления, особено за семейства с деца. При влизане в Коледното селище гостите веднага биват “обгърнати в Коледа” под влиянието на заобикалящите ги гледки и звуци. Оттук започва една приказна обиколка по тесните коридорчета между дядо коледовци, снежни човеци, плюшени играчки, кукли, блестящи  ангелчета и какво ли още не. Играчките са ръчна изработка, което обяснява високите цени. Най-евтини са малките украшения. В случай, че си харесате нещо по-голямо, цената скача значително. Предлагат се и много скъпи сувенири, надхвърлящи 100 евро. Входът не се плаща, но ако искате да разгледате в Музея на Коледата, разположен на втория етаж, трябва да си приготвите 5 евро за билет.

 rsz_dsc08951-2DSC08970-2Постепенно проходът се разширява и ви извежда на коледно украсения „селски площад“. Сърцето на Коледното село е проектирано като франконски село с къщи с заснежени покриви, хиляди блещукащи звезди и навити калдъръмени “улици”. Високото въртящо се бяло коледно дърво е с височина от 16 фута, украсено с над 1000 стъклени топки и 12,500  светлини, приковавайки погледа на всички, които влизат. 

DSC08965-2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>