Шоколадовият музей Линдт-Имхоф

Шоколадовият музей Линдт-Имхоф представлява истински рай за любителите на шоколадовото изкуство. Известен още като „Храната на боговете”, шоколадът е една от най-продаваните стоки на пазара. Шоколадовият музей Линдт – Имхоф е открит в Кьолн на 31 октомври 1993г. Разпростира се на площ от 2000 кв.м., в сграда, наподобяваща кораб, построена върху полуостров във водите на река Рейн. Важна част от кораба представлява специалната стъклена кабина за управление и наблюдение, където се произвеждат сладки изкушения за незабавна консумация. В нея може да се влезе без да е необходимо да закупувате билет за музея.

shutterstock_678547408На снимката: Шоколадовият музей Линдт-Имхоф /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Идеята за музея принадлежи на д-р Ханс Имхоф. Д-р Имхоф израства опиянен от аромата на шоколад, носещ се от намиращата се близо до дома му фабрика „Штолверк”. Когато предприятието за малко не фалира, той решава да поеме управлението му и скоро това се оказва изключително успешна инвестиция. Изграждането на самия музей по коства 53 мил.немски лири. Посетителите имат възможност да се запознаят с дългогодишната история на любимото си изкушение, неговите многобройни разновидности,  да проследят пътя на какаото от засаждането на какаовите растения, до тяхното узряване и трансформацията им във вълшебното изделие. От толкова гледане на шоколад на всеки може буквално да му потекат лигите. Именно с тази цел е поставен огромен фонтан с течен шоколад, в който служители на музея потапят вафлички и ги раздават на посетителите.


shutterstock_585434771На снимката: шоколадовият фонтан /източник на снимката: www.shutterstock.com/

От 2006г. световноизвестната марка Линдт е партньор на Имхоф.част от произведенията й се рекламират и продават в магазина. Ще имате възможност да се снимате със зайчето на Линдт и лилавата крава на Милка.

Това което отличава музеят Линдт-Имхоф от останалите шоколадови музеи по света е, че неговата главна роля е тази на експозиционен център, а не на фабрика за производство на шоколад.

Адрес: Am Schokoladen Museum 1A;