Бад Ишъл

Герб на Бад Ишъл:

AUT_Bad_Ischl_COA

Местонахождение на града, както и подробна негова карта може да намерите на следния линк.


Бад Ишъл е австрийски курортен град, намиращ се в област Горна Австрия. Със своето население от около 14 000 души, градът определено може да се определи като „малък“. Разположението на града в регион Залцкамергут, един от най-живописните региони на Австрия, както и богатата му история, предопределят хиляди туристи да посещават този район и град всяка година.

rsz_shutterstock_749855161На снимката: Кайзервила /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Първите исторически сведения за съществуването на град на това място датират от 13-ти век. Бад Ишъл бил малък търговски град, чието значение обаче нараснало с течение на времето. В началото на 15-ти век замъка Вилденщайн, чиито останки могат да се видят и днес в Бад Ишъл, станал седалище на Алберт V Австрийски, а от 1466г. градът получил и допълнителни търговски привилегии при управлението на Император Фредерик III. В началото на 19-ти век градът започнал да се прочува като важен балнеологичен център. Множество хотели били отворени тук, като по-известните техни гости били ерцхерцог Франц Карл и принц Клеменс Венцел фон Метерних.

shutterstock_45494173На снимката: сградата на Конгреса /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Може би най-важната година в историята на града е 1849г., когато Франц Йосиф I Австрийски избира града за своя лятна резиденция. Четири години по-късно именно в Бад Ишъл се състои и сватбата на престолонаследника с Елизабет Баварска, по-известна обаче като принцеса Сиси. Днес при посещение в Бад Ишъл може да разгледате и Кайзервилата, където двамата са прекарали не малка част от живота си. Самата вила е била дарена от ерцхерцогинята Софи като сватбен подарък. Именно в тази вила Франц Йосиф е подписал документ, поставяйки началото на война срещу Сърбия през 1914г., от където всъщност тръгва и Първата Световна Война. На следващия ден /29-ти Юли 1914г./ Франц Йосиф напуска вилата и никога не се завръща тук.

Освен самата Кайзервила, Бад Ишъл предлага и други интересни места за посещение. Предлагаме ви да разгледате градския музей, който предлага интересни експозиции, но който ще остане в историята като мястото на годежа на Франц Йосиф и Сиси. Може да посетите къщата на Франц Лехар – известен унгарски композитор. Ако се наситите с история и красиви гледки, винаги може да отпочинете в сладкарница „Заунер“– най-известната сладкарница в града и една от най-известните в цяла Австрия. Тук се предлагат висококачествени сладкиши и кафе, като посещението е много приятно.

Резервирайте своя престой в Бад Ишъл тук:

Places in Бад Ишъл

Find More  

Information

Find More