Императорската вила

Императорската вила, лятна резиденция на Франц Йосиф, е била подарък от майка му принцеса Софи, по повод на годежа му с принцеса Елизабет Баварска. Вилата не впечатлява с пищността на дворците във Виена, тъй като основната цел е била тя да демонстрира не толкова разкош и богатство, колкото уют и щастлив семеен живот. Въпреки сравнително скромния си вид, тази вила е била любимата резиденция на императора.Тя позволява на посетителите да се докоснат до парченце от историята на Австрийската империя и до живота, който кралското семейство е водел в провинцията.

rsz_shutterstock_749855161На снимката: Императорската вила /източник на снимката: www.shutterstock.com/

В края на месец юли 1854г. Франц Йосиф и Елизабет за първи път се нанасят в императорската вила. Няколко години по-късно младата кралска двойка я разширява, добавяйки две странични крила, формиращи буквата „Е” ( за Елизабет).


Важни исторически моменти са свързани с императорската вила. Именно в нея са проведени множество важни срещи и са били подписани съдбовни документи. Една от най-интересните стаи е императорският кабинет, който е обзаведен с автентични мебели. В този кабинет Франц Йосиф подписва манифеста, с който се обявява война на Кралство Сърбия – действие, което става причина за започването на Първата Световна Война, която от своя страна води до упадъка на империята. Копие от въпросния манифест може да бъде видяно върху бюрото. Друга интересна точка е така нареченият Сив Салон. В него императорът е провеждал своите срещи с членовете на кабината. В него е и закусвало кралското семейство, когато императрицата е била във вилата. От този салон императрица Сиси заминава на 16 Юли 1898г за Женева, където по-късно умира.

Посетителите могат да придобият впечатление от стила на живот на кралското семейство не само от интериора на вилата, но и от паркът, който я обгражда. В него може да бъде видян оригинален паметник на Франц Йосиф – облечен в ловни дрехи, обграден от ловни кучета и заслушан в шума на гората. Дизайнът на кралския парк е поверен на придворния градинар Франц Раух. Замислен е като английска градина с виещи се пътеки и красиво подредени групи от дървета. Естествените насаждения са преплетени с екзотични и нетипични за тези географски ширини видове. От парка се откриват красиви гледки към близките планини.ю

Резервирайте своя престой в Бад Ишъл тук:

Information

Find More