Дворецът Егенберг

Днес, отивайки в замъка Егенберг, ще имате възможност да посетите не една, а няколко интересни забележителности. Първата от тях е самият дворец, заедно с прекрасните му градини и парк. Другите точки на интерес са Старата Галерия, Монетния кабинет и Археологическият музей.

Замъкът Егенберг е разположен в западната част на Грац. Той е най-големият замък в провинция Щирия. През 1999г. културната му значимост е призната международно чрез включването му в списъка световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Красивият бароков комплекс се състои от замъка и прилежащите към него градини. Той е построен през 1625г. Проектът е възложен от принц Улрих фон Егенбер на италианския архитект Джовани Пиетро де Помис. Принцът искал дворец, който да демонстрира както високото положение на своя притежател, така и неговите хуманистични възгледи за света. Дворецът се превърнал в архитектурно отражение на вселената и космоса. Чрез него намерили израз идеите на принц Егенберг за един идеален свят в епоха на хаос и дезориентация.

shutterstock_596442029На снимката: замъкът Егенберг /източник на снимката: www.shutterstock.com/


Архитектурата на сградата е базирана на строг нумерологичен символизъм. За целта бил използван Грегорианският календар. Всичко е внимателно планирано. Замъкът има 365 прозореца, съответстващи на боря на дните в една календарна година. Броят на церемониалните зали е 24, какъвто е и броят на часовете в един ден. Най-популярната от тях е Планетарната зала. В нея може да бъде видян цикъл от картини, изобразяващ познатите по това време 7 планети, включително Луната, групирани около слънцето. Четирите краища на тавана представят четирите елемента – въздух, земя, огън и вода. Дванадесетте зодиакални знака допълват сцените по стените на залата. Порталите са 12, колкото месеците в годината, а пък четирите кули олицетворяват четирите годишни сезона. Желанието на принца е било да може всеки ден да поглежда през различен прозорец и да вижда нещо ново от света.

shutterstock_191163761(2)На снимката: Планетарната зала /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Европа вече била очарована от красота на изтънченото азиатско майсторство от 16 век. Китайският порцелан, картините от коприна и японската лакирани изделия били изключително популярни. Йохан Сейфрид фон Егенберг закупил редица екзотични съкровища от този вид между 1660г. и 1680г. в хода на пищното преустройство на резиденциите си в Егенберг и Грац, включително екран “с индийски хартия”, който вече бил в семейния дворец в Грац преди 170 г. Когато стаите в Егенберг са били обновени отново след 1754 г., този стар екран се отделя и се вмъква в стенописите на модерен “японски кабинет” като екзотична украса. Въпреки това, след напускането на семейството на Егенберг през 1774 г., знанието за произхода на това произведение на изкуството е загубено. 

От време на време в Европа се откриват японски произведения на изкуството, които могат да се опишат без преувеличение като сензационни. Един от тях е очарователният японски сгъваем екран от 17-ти век със сцени от Осака, които остават неразпознати повече от 250 години като декорация на стената в японския кабинет в замъка Егенберг. Едва след възстановяването на стаята през 2001-2004 г. става видно, че стенописите от рококо с илюстрациите от Източна Азияса всъщност части от японски екран, състоящ се от осем части и датиращ от началото на 17-ти век, разграбен в Европа. Сглобени отново, панелите образуват последователна картина на Осака отпреди 1615 г.

1787На снимката: част от екрана.

Този екран предлага едно завладяващо пътешествие през някогашния бляскав замък на Япония и в същото време монументален дворец и непобедима крепост. Също така се появяват и проблясъци от живота на определена класа  воините (къщи за самураи) в двореца “Тойотоми” и ежедневието на богатите търговци и занаятчии в цивилния град, дворците на феодалните владетели, храмовете и др.

Най-голямата архитектурна промяна, която настъпва в замъка Егенберг по време на неговоро преустройство в стил Рококо, е инкорпориране на църква, посветена на Дева Мария на мястото на дворцовия театър. Галерия свързва стаята за литургии със държавните зали на втория етаж. Така кралското семейство можело да участва в службите заедно с гостите.

Адрес: Eggenberger Allee 90, 8020 Graz;

Резервирайте своя престой в Грац тук:

Information

Find More