Шлосберг

Едно от най-предпочитаните от туристите места в Грац е крепостта Шлосберг. Тя е разположена на живописен хълм, издигащ се на близо 500м надморска височина и доминиращ небето над града. Според местна легенда хълмът е създаден не от кого да е, а от Сатаната. Той обещал на гражданите на Грац да направи планината, която се издигала до града им – Штьокл – още по-висока. В замяна поискал душата на първия човек, който изкачи планината. По-късно, докато прокопавал планини в Италия, Дяволът видял, че по хълма било организирано шествие в чест на Христос. Шествието обаче се провеждало на Великден, когато Дяволът нямал власт над хората. Това го вбесило и в гнева си той хвърлил огромен къс скала върху града. Този къс попаднал в самият му център и станал известен като Шлосберг.

rsz_shutterstock_508849087На снимката: Часовниковата кула /източник на снимката:www.shutterstock.com/

Днес от някогашната крепост, която се е извисявала на хълма не е останало почти нищо. Тя обаче е била там в продължение на близо хилядолетие и е била непревземаемо до инвазията на наполеоновите войници. Въпреки че тя отстояла техните набези, договорът от Шонбрун предвиждал нейното събаряне. С големи усилия накрая жителите на града все пак успели да запазят камбанарията и часовниковата кула, които ви до ден днешен се могат да бъдат видяни. Часовниковата кула е построена през 1560 г.като е известна със нетрадиционните си стрелки. Първоначално часовникът е имал само една голяма страна, която е показвала часовете. По-късно било решено да се сложи и втора стрелка, която да показва минутите. Тъй като обаче нямало място за по-голяма стрелка днес малката показва минутите, а голямата часовете. В часовниковата кула има 3 камбани. Първата отброява часовете. Втората, т.нар.пожарна камбана звъни като предупреждение за пожар. Третата, т.нар. камбана на грешниците и звъняла по времето на екзекуции.Камбанарията датира от 16 век и в нея се съхранява най-тежката камбана в Грац. Същп така внимание заслужава и турският фонтан. Той е дълбок близо 100м. Построен е от турски роби и е целта му е била да осигури водоснабдяването на крепостта по време на продължителните неприятелски обсади.


shutterstock_127623671На снимката: стълбището, отвеждащо до върха на хълма /източник на снимката:www.shutterstock.com/

До Шлосберг може да се стигне по три начина. Първият в вариант е изкачването на близо 300 стълби, усилие, което ще бъде възнаградено със спиращи дъха гледки към града. Вторият вариант е чрез елеватор, минаващ през тунел в планината. Последната възможност е с фуникуляр, построен още в края на 19 век.

Адрес: Schlossberg 7;

Резервирайте своя престой в Грац тук:

Information

Find More