Къщата на костите

Къщата на костите е едно от зловещите съкровища на Халщат и едно от последните подобни места в цяла Австрия. Тя се намира в параклис, разположен в мазето на църквата Св.Михаил. къщата датира от 12 век., когато гробището на селището се оказало твърде малко, за да побере всички починали. Кремацията в онези време, не била разрешена. Телата на мъртвите трябвало да бъдат погребвани за 10-15 години, след което били изравяни и оставяни на слънчева и лунна светлина докато избелеят. След това били полагани в Къщата. Последно череп е поставян там през 1995г. той принадлежи на жена, починала през 1983г, чието предсмъртно желание е било именно черепът и да бъде занесен в Къщата. В стаята липсват прозорци. Единствената светлина е тази, която идва от свещите. Вътре цари гробна тишина, което прави мястото идеално за размисъл.

imageedit_4_3593482095На снимката: Къщата на костите /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Днес около 700 украсени черепа стоят подредени по рафтовете в параклиса и още 500 недекорирани са поставени в ъглите на стаята. Под рафтовете са поставени по-едрите кости на мъртъвците. Колекцията представлява своеобразна съкровищница за антрополозите, изследващи наследствеността на черепните черти. Част от черепите са придружени с пълни записи относно раждания, бракове, смърт. По този начин изследователите могат да проследят родствените връзки между индивидите, да преценят кои физически характеристики са се прехвърлили през поколенията.


Надписите на черепите са поели ролята на своеобразни надгробни плочи. Декорацията на черепите е била работа на гробаря. По искане на семействата той е рисувал цветя, корони, венци. Черепите са групирани по семейства, много от които и до ден днешен живеят в Халщат.

Aдрес: Kirchenweg 40;