Инсбрук

Герб на града

432px-AT_Innsbruck_COA.svg

Местоположението на града, както и подробна негова карта, може да видите тук.


Инсбрук е столица на областта Тирол и пети по големина град в Австрия. Разположен е в широката равнина Ин, на пресечната точка на два важни пътя – между Германия и Италия, и между Виена и Швейцария. Инсбрук е една от най-популярните целогодишни ваканционни дестинации в Австрия и това никак не е случайно. Градът е успял да съхрани средновековния си чар и до днес впечатлява със своя Стар град с тесни, усукани улици и високи къщи в късен готически стил. Където и  да сте, ще бъдете заобиколени и от прекрасни алпийски гледки.

Инсбрук се намира в подножието на алпийския проход Бернер. Развитието му започва в края на 12 век, когато тук е построен замък, чиято цел била за осигурява защита на моста над река Ин. По-късно е изградена крепостна стена. Инсбрук става столица на Тирол през 1429 г., а през 15 век се превръща в център на европейската политика и култура, като император Максимилиян I премества императорския двор в Инсбрук през 90-те години на 15 век. Много стари сгради от средновековието са оцелели в сърцето на Стария град Инсбрук.

shutterstock_550107760На снимката: Старият град на Инсбрук /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Инсбрук е един от най-популярните ски  курорти в Европа. Той разполага с отлични съоръжения, особено за през зимата.. Градът е бил домакин на зимните олимпийски игри през 1964 и 1976 г., както и на Световните университетски игри през 2005 г. През лятото на 2008 г. бе домакин на няколко мача от ЕВРО 2008 Европейско първенство по футбол. В Инсбрук има два университета и няколко колежа с над 25 000 студенти (включително значимо италианско население), което прави нощния живот на града много оживен.

Старият град на Инсбрук е най-очарователната част от града. Той представлява малък район от средновековни постройки в бароков и ренесансов стил, боядисани в пастелни цветове. Безспорно емблематична за Стария град забележителност е Златния покрив. Той е построен от Фридрих Четвърти през 15век като резиденция за тиролските владетели. По-късно, когато император Максимилиян I се възкачил на престола, той пристроил еркер, от който да наблюдава живота и турнирите, провеждани на площада. Еркерът бил покрит с над 2600 позлатени керемиди, а стените изрисувани с релефи. Днес повечето посетители на Инсбрук отиват до Златния покрив, снимат го и се насочват към следващата забележителност. По-любопитните обаче трябва да посетят Музея на Златния покрив, където могат да научат повече за Максимилиян I и за историята на Златния покрив.

shutterstock_550161799На снимката: Златният покрив /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Недалеч от Зпатния покрив се намира колоната на Света Ана. Колоната на Света Ана е издигната в центъра на улица Мария Терезия в деня на Света Ана през 1706г. издигната е три години, след като тиролските сили успяват да отблъснат баварските войски от региона по време на Испанската война за наследяване. Дизайнът в коринтски стил е дело на италианския скулптор Кристофоро Бенедети. Колоната е значима не само в историческо отношение, но и в качеството й на произведение на изкуството. Изработена е от червен мрамор. На върха на колоната е поставена статуя на Св.Богородица. 

В покрайнините на града се издига замъкът Амбрас. Построен е на мястото на крепост от 10 век, която бива разрушена през 1133г. Нейните основи са използвани при построяването на съвременния Амбрас. Културната и историческа значимост на Амбрас се свързва с името на Фердинанд Втори. След като през 1563г. ерцхерцог Фердинанд Втори става суверен на Тирол, той нарежда на двама италиански архитекти да превърнат останките от средновековната крепост в модерен замък.

shutterstock_492556609На снимката: замъкът Амбрас /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Дълго време дом на Хабсбургската династия е бил Кралският дворец.Кралският дворец в Инсбрук е построен от ерцхерцог Зигмунд Богатият през 1460г. Дворецът се превръща в дом на Хабсбургската династия до края на тяхното управление, което настъпва в резултат на Първата Световна Война. Построявайки двореца, Зигмунд интегрира в него три градивни елемента от средновековната крепост – част от средновековната крепостна стена, две средновековни крепости и няколко къщи, които могат да бъдат видяни и днес.

DSC01100В малкото градче Ватенс, разположено едва на 20км. от Инсбрук, се намира уникалния музей на световно известната фирма „Сваровски”. Тайно сгушен сред австрийските Алпи, той разкрива на многобройните си посетители неповторим кристален свят. Пещерата на Сваровски се състои от 16 помещения, в които чрез умело съчетание на звукови и светлинни ефекти, е създаден един приказен свят. На излизане не пропускайте да разгледате и магазина, откъдето може да направите оригинален подарък на себе си или на любим човек.

 

Places in Инсбрук

Find More