Дворецът Хофбург

laceДворецът Хофбург е някогашна резиденция на едно от най-влиятелните семейства в Европа – Хабсбургите. В двореца е родена и френската кралица Мария Антоанета. Построен е през 13 век. През годините претърпява множество изменения и бива разширен няколко пъти като резултат от нарастващата мощ на императорското семейство. Това е причината, поради която в Хофбург могат да бъдат наблюдавани различни архитектурни стилове – от барок и готика до арт нуво. Внушителният комплекс се състои от няколко сгради, разпростиращи се на обща площ от 240 000 кв.м. и разполага с над 2600 стаи. Сред тези сгради са Националната библиотека, Съкровищницата, музеят на музикалните инструменти, училище по конна езда и други.

Пред дворецът се намира площадът на героите, на който две фигури привличат внимание. Първата представлява скулптора на Южени Савойски известен с погрома си над турската армия през 18 век. Другата фигура е на ерцхерцогът Карл, който разбива Наполеон в битката за Аспер. Днес Хофбург е официална резиденция на президента на Австрия.

shutterstock_761455540 shutterstock_692502814На снимката: Националната библиотека на Австрия /източник на снимката: www.shutterstock.com/


Особен интерес за посетителите представляват императорските апартаменти, музеят на Сиси и Сребърната колекция. Императорските апартаменти дават светлина върху живота на едно от най-обсъжданите кралски семейства – Франц Йосиф и Елизабет. Единадесетте апартамента са декорирани и обзаведени по най-висок стандарт и са исторически автентични. Музеят на Сиси представя различни лични предмети на императрицата и разкрива малко повече относно живота на тази забележителна жена. Те помагат да бъде разкрита мистерията около нея – от безгрижните й години в Бавария, през годежа й за Франц Йосиф, до убийството й в Женева. Сребърната колекция от своя страна представя разкошния живот на Хабсбургите. Тя рисува една картина на пирове и светски събития, които били провеждани в Хофбург.

shutterstock_287228057На снимката: Музеят на принцеса Сиси /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Адрес: Hofburg – Michaelerkuppel;

Information

Find More