Дворецът Шьонбрун

Дворецът Шьонбрун безспорно е една от главните атракции на Виена. Неговата архитектура и цветни градини привличат стотици хиляди туристи. Шьонбрун е бивша императорска лятна резиденция. Бароковият дворец с  1 441 стаи е един от най-важните архитектурни, културни и исторически паметници в страната. От средата на 50-те години на миналия век той се превръща в основна туристическа атракция. Историята на двореца и обширните му градини обхваща над 300 години, отразяващи променящите се вкусове, интереси и стремежи на хабсбургските монарси.

През 1569 г. императорът на Свещената Римска империя Максимилиан II купува мястото, където сега се намира паркът на Шьонбрун. Той наредил мястото да бъде оградено и поставил началото на отглеждането на животни като глигани, фазани, патици, елени и др.. Освен отглеждането на диви животни, той поставил началото и на отглеждането редки и екзотични растения. С право императорът е определян за основател на аранжировката на градините на Шьонбрун.

shutterstock_583714789На снимката: Шьонбрун /източник на снимката: www.shutterstock.com/


Името Schönbrunn (“прекрасен кладенец”) се свързва с легендата за красив извор, който бил открит от император Матияс по време на лов. Именно този извор дал по-късно името на двореца. През следващия век членовете на австрийската императорска фамилия прекарвали летните си ваканции и лова тук. Земята, върху която се издигат дворецът и градините, е собственост на династията на Хабсбургите от 1569г. съпругата на император Фердинанд II решава да построи лятна резиденция на това място. Сградата обаче претърпява значителни щети по време на последвалата турска обсада. Някои дори вярвали, че ще е невъзможно да бъде реставрирана. През 1696г. император Леополд I заповядва изграждането на нов дворец. Първоначално била построена само централната част на днешен Шьонбрун. През следващите години всеки владетел добавял по нещо. Златният век на двореца е свързан с името на императрица Мария Терезия. По нейно желание той бил трансформиран в стил рококо и се превърнал в център на дворцовия живот. Шьонбрун има 1401 стаи, но посетителите могат да се насладят само на 40 от тях. Сред тези 40 стаи особен интерес представляват: стаята на Сиси, стаята на Мария Антоанета, Китайският кабинет, Ореховата стая, огледалната зала.

Франц Йосиф, най-дългият управляващ австрийски император, е роден в Шьонбрун и прекарва там голяма част от живота. Той умира на 86-годишна възраст на 21 ноември 1916 г. След падането на хабсбургската монархия през ноември 1918 г. дворецът става собственост на новосъздадената австрийска република и се съхранява като музей.

shutterstock_729494860На снимката: Глориета /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Градините на двореца са не по-малко впечатляващи от самия дворец. Заедно с него те са обявени от ЮНЕСКО за част от Световното Културно Наследство, като забележителен бароков ансамбъл и пример за синтез на изкуствата.. Един  от главните монументи в парка е фонтанът на Нептун, представящ повелителя на моретата и океаните, държащ в ръцете си тризъбец. До него е фигурата на богинята Тетис, която моли да безопасно пътуване на сина си Ахил до Троя. Зад фонтана на Нептун има зигзагообразно пътека, която отвежда до Глориетата – красива арка, разположена на върха на хълма. Тя предлага добра гледка към целия дворец. Сред другите забележителности, които не трябва да бъдат пропуснати са Палмовата къща, където се отглеждат различни видове цветя.

shutterstock_760666126На снимката: част от интериора /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Контакти

Адрес:Schloß Schönbrunn. 1130 Vienna

Телефон: +43 1 811 13-0

Електронна поща: info@schoenbrunn.at

Резервирайте своя престой във Виена тук:

Information

Find More