Виенската държавна опера

Виенската държавна опера е сред най-важните музикални средища е Европа. Строителството й започва през 1861г. и приключва през 1869г. Сградата е в неоресесансов стил и е изградена по планове на архитектите Август Зикард фон Зикардсбург и Едуард ван дер Нюл. Първоначално операта не се харесала от обществото. Според преобладаващото мнение тя не била особено величествена. Друг недостатък бил фактът, че малко след началото на строителството й, нивото на Рингшрасе било надигнато с близо метър над нивото й. Това дало основание операта да бъде сравнена с потънал сандък със съкровище. Никой от архитектите не доживял да види сградата довършена. Зикардсбург се самоубил, а малко след него Нюл починал от туберкулоза. На 25 май 1969г. виенската опера била открита с премиера на Дон Жуан от Моцарт, на която присъствали император Франц Йосиф и императрица Елизабет.

shutterstock_345878432На снимката: сградата на операта отвън /източник: www.shutterstock.com/;

През Втората Световна Война операта претърпяла тежки поражения в резултат на американските бомбардировки. Предната й част обаче останала непокътната тъй като била предварително внимателно оградена. Главното стълбище, вестибюлът и чаената зала не били засегнат от атаките. Салонът и сцената обаче били погълнати от пламъци. След тези събития последвали дълги дебати относно това дали операта трябва да бъде реставрирана или да бъде разрушена и издиганата отново на друго място. В крайна сметка надделяла първата идея.


shutterstock_528170986 shutterstock_526566205На снимката: част от интериора на операта /източник: www.shutterstock.com/;

Днес виенската опера е една от най-известните сгради във Виена. Всяка година тя помещава виенския оперен бал – международно събитие, привличащо гости от цял свят.

Адрес : Opernring 2;