Антверпен

Герб на Антверпен: 

800px-PR_Antwerpen_coat_color_Wiki_600

Местонахождението на града, както и подробна негова карта, може да намерите на следния линк.

Антверпен е разположен в северната част на Белгия. Това е вторият по големина град в страната и важен търговски център. Пристанището на Антверпен е второто по оборот на товарите в Европа след това на Ротердам, бивайки важен икономически фактор в Белгия. Редица от водещите световни корпорации имат свои седалища в Антверпен.

shutterstock_629600981На снимката: сградата на Кметството /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Името на града се свързва с интересна легенда. Според белгийския фолклор река Шелда, по поречието на която в момента се намира Антверпен, е била мястото, където е живеел великан на името Антигон. Той искал такса от всеки пътник, който искал да премине реката. Тези, които отказвали да заплатят таксата, губели едната си ръка. Великанът я отрязвал и я хвърлял в реката. Легендата разказва за млад герой на име Силвий Брабо, който успял да надвие великана, да отреже неговата ръка и да я хвърли в реката. Оттам идва и името на града от нидерландското „hand werpen” или „хвърляне на ръка“. Двете ръце, изобразени на герба на града, както и фонтанът “Брабо”, издигащ се пред Кметството, напомнят за тази легенда.

shutterstock_509430685На снимката: замъкът “Стийн” /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Антверпен възниква като гало-римско селище през 2-3 век. Истински подем обаче градът претърпява по време на Великите географски открития. Тогава, в резултат на природни процеси, а именно отпагането на наноси, достъпът до град Брюж, който тогава бил главен фламандски икономически център, бива ограничен. Така значението на Антверпен нараства и натрупва значително богатство. Тук се стичат търговци от Венеция, Португалия и Испания. През 1315г. Антверпен става част от Ханзейския съюз – съюз на търговските гилдии от Северна Европа, съществувал между 12 и 15 век. Съюзът изгражда и поддържа търговски монопол в Балтийско море, част от Северно море и голяма част от Северна Европа. Градовете на Ханзата имат свои собствени закони и взаимно си осигуряват помощ и защита. През 1576 г. армията на  Филип ІІ завладява и разграбва градът. По силата на Вестфалския мирен договор от 1648 г. река Шелда е затворена за търговско корабоплаване. Това бележи началото на дълъг период на упадък за Антверпен. Бонапарт спомага за възстановяването на Антверпен като отваря отново реката и разширява пристанището.

shutterstock_398158087На снимката: катедралата /източник на снимката: www.shutterstock.com/

През вековете Антверпен се развива устремно и се превръща в аристократичния град на Белгия, за което свидетелстват и самите забележителности на града. За съжаление една част от тези забележителности пострадали сериозно по време на Втората световна война, но все пак все още могат да бъдат видяни достатъчно красиви неща. Днес музеите в Антверпен са много. Якоб Йорданс, Антонис ван Дайк, Петер Паул Рубенс са само малка част от авторите на произведения на изкуството, живели в Антверпен през годините. Изключително интересен е Морският музей. В него са изложени макети на кораби, картини, фотографии и други предмети, свързани с корабоплаването. Впечатляваща е готическа катедрала, „Света Богородица”. Издигането й отнема два века. В северната й кула, висока 123 м, бият 47 камбани. Величието на града се разкрива в пълна сила на „Гроте Маркт” – главният площад на Антверпен. Сградите наоколо са истински шедьовър на фламандската архитектура и строителство.

Антверпен е определян и като „диамантената столица“ на света. Градът се слави с така наречения „диамантен квартал“, който е разположен в близост до ж.п. гарата. Антверпен се слави като “диамантената столица” на света заради множеството магазини в своя “диамантен квартал”. На площ от по-малко от 3 кв.км. всяка година се извършва търговия с диаманти на стойност около 45 млрд. евро.

Антверпен

Научи повече  

Информация

Научи повече