Зеленият площад

Зеленият площад на Антверпен е най-популярният площад в града. До преди няколко години площадът е бил използван предимно за паркиране, но след преместването на паркинга, площадът бързо започва да си възвръща своя стар чар. Мястото е привлекателен център за жителите на града и за много туристи. Тук са разположени множество кафета и ресторанти.

shutterstock_162396656На снимката: Зеленият площад /източник на снимката: www.shutterstock.com/

До осемнадесети век, на мястото на площада се намирало главното гробище в Антверпен. По време на австрийската окупация император Джоузеф II решава да премахне гробищата, намиращи се в пределите на градските стени. Така някогашното гробище се превръща в площад. Местните жители продължават да го наричат “зелено гробище”.


Над зеления площад може да се види издигащата се сграда на Катедралата на Антверпен. От 1843 година бронзовата статуя на художника Рубенс привлича вниманието в центъра на площада. Тя заменя голямо разпятие, което стояло там. Статуята почита най-известния гражданин на Антверпен, плодотворния художник Питер Пол Рубенс, чиито драматични барокови картини са изложени в църкви и музеи по целия свят. Рубенс живее в града от 1587г. до смъртта му през 1640 г.

Като цяло площадът се характеризира с богат микс от различни архитектурни стилове. На него могат да бъдат видяни стари готически сгради и в същото време модерни постройки, като Боренторен например, където е седалището на Кредитбанк. Тази сграда, изградена в началото на 20-ти век, е наричана от местните жители още „Кулата на фермерите“, защото именно тази прослойка е била основен клиент на банката през 20-ти век.