Замъкът Стийн

Замъкът Стийн  се счита за една от най-старите сгради в Антверпен /според някои дори най-старата/. Изграден е изцяло от камък, за разлика от останалите сгради от това време, които се изграждали предимно от дърво. По всяка вероятност първият  камъм е поставен през 11-ти век, като с течение на времето бил променян и реновиран. На входа на самия замък е разположен барелеф на Семини, който е бил скандинавският бог на младостта и плодовитостта. На моста преди входа на замъка е разположена и друга символична статуя – гигант и двама души. Тя е посветена на гиганта Ланге Вапер /Langer Wapper/, който според легендата е тероризирал жителите на града през Средновековието.

shutterstock_509430685На снимката: Замъкът Стийн /или още наричан Хет Стийн/ със статуята на гиганта, гледащ към двама души в краката си /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Името на замъка се свързва с материала, от който е изграден – камък /stone/. Замъкът, който се вижда днес представлява малка част от това, което е представлявал в миналото, когато е бил около 6 пъти по-голям. Замъкът е променян на няколко пъти, като една от най-сериозните промени е извършена през 1520 г., когато император Шарл V наредил цялостно обновяване на замъка, извършено от архитектите Калдерманс и Де Вагемакере  – и двамата са работили по изграждането на катедралата. Параклисът над входа датира от този период. Много е лесно да се види коя част от замъка от кой период датира – оригиналната зидарията от тринадесети век е много по-тъмна от тази от XVI век, откъдето идва и двуцветен тон на предната фасада. От 1549г. до 1823г. сградата служи като затвор, а през 1862 г. става археологически музей.


През деветнадесети век градът решава да разшири реката и да построи нови кейови стени, за да приспособи нарастващия пристанищен трафик и да предотврати навлизането на реката. Единственият проблем бил, че целият исторически център около замъка трябвало да бъде разрушен. Тъй като пристанището се считало за жизненоважно за бъдещето на града, проектът продължил. По време на строителството на новите кейове били разрушени повече от петстотин сгради. Замъкът оцелява като по чудо – общинският съвет гласува “за” неговото запазване само с един глас.

shutterstock_702828370На снимката: Замъкът Стийн  /източник на снимката: www.shutterstock.com/

В момента замъка “Стийн” претърпява основна реконструкция, която се очаква да завърши през 2020г., когато замъкът служи като круизен терминал и интерактивен център, посветен на историята на града. Макар и да не може да влезете в него, струва си да се разходите до замъка, който дори и погледнат само отвън е доста впечатляващ.

Адрес: Suikerrui 7, 2000 Антверпен, Белгия;