Брюж

Герб на Брюж:  

508px-BEL_COA_Bruges.svg

Местонахождението на града, както и подробна негова карта  може да намерите на следния линк


Брюж е разположен в северозападна Белгия, само на 90 км. от столицата Брюксел. Днес градът се е утвърдил като важен туристически център. Много от посетилите го твърдят, че човек не може да каже, че е бил в Белгия ако не е бил в Брюж. Неслучайно през 2002г. той е включен в Списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство. Брюж очарова не само със средновековната атмосфера, която цари из целия град, но и красивата си архитектура, но също така не разочарова любителите на бира, шоколад и………дантела.

shutterstock_469225442На снимката: площад Маркт /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Градът се характеризира със своите старинни сгради и улички, които ви помагат по-лесно да усетите духа на средновековието. Интересното за града е, че неговият център е затворен за автомобили. Достъпът до там е възможен само пеша или чрез използването на градски транспорт. Другата възможност за придвижване и разглеждане на забележителностите на града е чрез корабче по тесните канали. Именно в тази връзка много често може да се срещне определението за Брюж като „Малката Венеция“ или „Венеция на севера“. В случай, че все пак решите да се придвижвате с кола, ако въобще успеете да намерите място за паркиране в района около центъра. Около централната гара има голям паркинг, което доказва, че колите в този град не са на почит. Сравнително нов, но бързо набиращ популярност начин за разглеждане, е със сегуел. За нас лично, най-добрият начин е да се разходите пеш. Основните забележителности на града са концентрирани около крепостните стени, до които се стига за 15-20 минути от гарата. За разглеждането на целия град ще са ви достатъчни около 2-3 часа.

shutterstock_383855293На снимката: Брюж често е наричан “Малката Венеция” /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Брюж може да се похвали с много и красиви средновековни постройки с изкусни орнаменти. Една от тях е сградата на кметството. Тя е издигната между 1376г. и 1420г. в готически стил и се отличава с множество архитектурни детайли. Недалеч от нея се намира базиликата на Светата кръв. Базиликата на Светата кръв е малка базилика в римо-католически стил. Базиликата се обозначава с това име, защото в нея се намира известната реликва на Светата кръв, донесена от Светите земи от графа на Фландрия. Базиликата е разположена също на площад Бург и се състои от две нива. Долното ниво е посветено на Свети Базил Велики и е изградено в римски стил. Реликвата на Светата кръв се намира в горното ниво, което е изградено в готически стил и реновирано на няколко пъти през вековете.

Най-високата сграда в рамките на града, извисяваща се на височина от 122,3 метра, е църквата на Дева Мария. Изградена е изцяло от тухли, което я превръща и в най-високата тухлена сграда в Европа. В църквата може да бъде видян известния олтар със скулптура, представяща Мадона и детето. Счита се, че същата е дело на известния Микеланджело и че е единствената, която е напуснала Италия, докато той е бил жив. Интересното в случая е, че тази скулптура е била предназначена първоначално за Катедралата в Сиена, но е била закупена от двамата търговци от Брюж, които в последствие я дарили на местната църква.

shutterstock_1011629023На снимката: църквата на Светата Кръв /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Маркт /съкратено от „market square“/ се намира в сърцето на Брюж и заема площ от около един хектар. Сградата на съда, както и кулата Белфрай се намират на този площад. В края на миналия век площадът е изцяло реновиран, като именно по това време влиза в сила и забраната за навлизане на превозни средства на него. Кулата е разположена на централния площад на Брюж, носещ името Бург. Кулата, висока около 83 метра, първоначално е била мястото, където са се съхранявали местните съкровища и архив. За да сте стигне до нейния връх трябва да се изкачат 366 стъпала.

Places in Брюж

Find More  

Information

Find More