Брюксел

Герб на Брюксел: 

Greater_coat_of_arms_of_the_City_of_Brussels.svg

Местонахождението на града, както и подробна негова карта, може да откриете на следния линк.


Брюксел е столицата на Белгия и има над 1000 години история. Към настоящия момент градът включва 19 района. Освен столица на Белгия, градът има и друга важна роля- той е седалище на Европейската комисия и на Съвета на министрите на Европейския съюз. Официалните езици в града са два- френски и холандски, като имената на улиците са често изписани и на двата езика. С годините градът се е превърнал в космополитен център, където намират среща различни култури. Освен голямо културно многообразие, градът се слави и с голямо архитектурно многообразие. Готически църкви и катедрали могат да бъдат видяни в близост до нови модерни сгради.

Ако сте решили да посетите града, започнете от централния площад – Гран Плас, който много хора определят за един от най-красивите площади в Европа. Това е мястото, където може да видите красивите къщи на гилдиите и сградата на общината, изградена в готически стил. На всеки две години на площада се подрежда голям килим от цветя.

20181227_165807На снимката: Гран Плас;

Недалеч от Гран Плас се намира един от символите на белгийската столица – Статуята на пикаещото момченце, често заобиколено от тълпи от туристи. Малко е известно за произхода на фигурата на малко момче, което уринира, наричано „най-старият гражданин на Брюксел“. Манекенът обаче е заобиколен от различни легенди. Според един, чешмата е мемориал на смело дете, което е предотвратило пожар, според друг, той се свързва със сина на граф, който се поддал на неотложна нужда по време на участието му в процесия. Настоящата статуя е направена на своето място през 1619 г. и е била крадена на няколко пъти, макар че винаги е възстановявана. Интересен е фактът, че  през по-голямата част от времето статуята на малкото момче е облечена. Изработени са повече от 600 костюма, които се пазят в градския музей на централния площад. Сред тях особено популярни са костюмите на Мики Маус и на Елвис Пресли.

shutterstock_244475038На снимката: Статуята на пикаещото момченце в Брюксел /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Заедно със Статуята на пикаещото момченце, Атомиумът е една от основните забележителност на Брюксел, и макар че за да стигнете до него ще трябва да попътувате с метро. Тази странна 102-метрова стоманена и алуминиева конструкция, проектирана от архитекта Андре Уотеркейн за Световното изложение в Брюксел от 1958 г., е най-сюрреалистичната гледка на града. Сградата представлява молекула от желязо, увеличена 165 милиона пъти, а посетителите могат да влязат във вътрешността, където четири от деветте сфери сега се използват за представяне на шоу за човешкия живот, наречено Биогений.

1655659_10204012829253847_6624132245843432091_oНа снимката: Атомиумът;

Точно до Атомиума се намира Мини Европа, където ще може да обиколите Европа в рамките на няколко часа. На едно място тук са събрани Биг Бен, Везувий, Рилският манастир и много други отличителни забележителности.

Една от отличаващите се катедрали в града е катедралата „Свети Михаил и Света Гудула“. Фасадата е впечатляваща, величествено нарастваща над широки стъпала и увенчана с две 69-метрова кули, проектирана от Ян ван Руйсброек. Красиво оформеният интериор е богато обзаведен и е дом на някои забележителни стъклописи, създадени от Бернар ван Орли. Отидете до трансептите, за да видите най-добрите примери, изобразяващи Карл V и Изабела Португалска (южен трансепт) и унгарската кралска двойка Луи II и Мария (северния трансепт).

shutterstock_604931867На снимката: катедралата „Свети Михаил и Света Гудула“;

Друг впечатляващ храм е базиликата на Светото сърце. Изграждането на базиликата започва през 1905г., когато лично кралят на Белгия полага първия камък на строежа. Интериорът на базиликата е предимно от мрамор, като в последните години вече се допуска изкачването на  посетители до купола на сградата, от където се вижда целият Брюксел. Базиликата е определена за петата най-голяма църква в света.

В близост до катедралата ще откриете Кралския дворец. През 18-ти век Брюксел е бил под австрийски контрол, като на мястото, където днес се намира Кралският дворец, е имало само няколко къщи. Изрично австрийката императрица Мария-Тереза не е искала да се построява дворец за австрийския управник там, за да не се чувства последният като крал или император. През 19-ти век вече по време на управлението на Уилям I въпросните къщи биват превърнати в кралски замък. Изграждането му завършило през 1829г. Само година по-късно, когато Белгия обявява своята независимост, новият Белгийски крал Леополд I решава да се установи в двореца и го прави своя резиденция. Дворецът остава резиденция на белгийските крале до момента, в който Леополд III не премества своето седалище в Лакен. От този момента кралския дворец в Брюксел се използва само като резиденция на принца. В момента дворецът служи и като музей, в който се излага колекция на белгийската кралска династия.

shutterstock_544387060На снимката: Кралският дворец /източник на снимката: www.shutterstock.com/;

Places in Брюксел

Find More