Консиержри

„Консиержри“ е бивш кралски замък, разположен на остров Ил дъо ла Сите. Дворецът е част от голям комплекс, известен като Дворец на правосъдието, който все още се използва за целите на местното правосъдие. В миналото „Консиержри“ е служил и като затвор, в който са били отвеждани множество затворници по време на Френската революция преди да бъдат заведени за гилотиниране.

la-conciergerie-paris-900

Дворецът е бил завършен в ранните години на 14-ти век, като е типичен пример за готическа архитектура. Към момента на неговото построяване тук е имало оръжейна, зала за охрана и кухня. Постройката е изградена по времето на Филип Справедливият, който е управлявал в периода от 1284г до 1314г. Строителния процес бил поверен на известните по това време архитекти Никола дъо Шаума и Жан дъо Сент-Жерме. “Зал де Жан д;Арм” била най-голямата зала в Европа през Средновековието, Всички служители в двореца можели да се поберат в нея. „Консиержри“ служил като резиденция на френските крале преди Лувъра. След като резиденцията обаче била преместена, сградата била отдавана под наем на търговци.


През 1391г. “Консиержри” станал първият затвор в Париж. Запазени са исторически документи, сочещи, че по време на революцията повече от 3000 души са прекарали тук последните дни от своя живот. Оттук те били отвеждани до площад “Конкорд”, където били гилотинирани. Сред най-известните „посетители“ на затвора били Мария-Антоанета, както и Шарлот Корде, която е арестувана за това, че е наръгала в банята Марат- един от лидерите на якобинците по време на Революцията, известен още като “Приятелят на народа”.

conciergerie4

Интересен факт е, че след възстановяването на Бурбоните на власт през 19-ти век “Консиержри” продължава да бъде използван като затвор за по-известни личности. Тук е бил задържан Наполеон III. Стаята, в която била задържана Мария-Антоанета е превърната в параклис в нейна памет. След 1914г. “Консиержри” е отворен за публика и се превръща в един от най-посещаваните обекти, независимо че дефакто много малка част от целия комплекс е отворена за публика, тъй като една част все още се използва от Министерство на правосъдието. При посещението си, освен стаята-параклис на Мария-Антоанета, може да видите и Галерията на затворниците, където отделните клетки са съобразени с историческото време.  От прозорците пък се открива гледка към Женския площад, където затворниците са можели да се разходят.

Адрес: 2 Boulevard du Palais, 75001 Париж, Франция;

Information

Find More