Айфеловата кула

Най-посещаваната забележителност в цял свят

Айфеловата кула се издига от зеления простор на Марсово поле – място, което се използвало за военни паради 140г. преди издигането й. Кулата е един от символите на Париж. Тя е построена от Густав Айфел през 1889г. за Световно изложение, което следвало да отбележи 100 години от Френската Революция. Когато плановете за изграждането на Айфеловата кула печелят първо място на конкурса, организиран за Световното изложение, Густав Айфел заявил, че Франция ще бъде единствената страна в света, която щяла да има 300-метров пилон за знаме. По време на изложението кулата е посетена от около 2 милиона души като за около година успяла да възвърне по-голяма част от средствата, инвестирани в изграждането й. Самото изграждане отнело 2 години, 2 месеца и 5 дни и било определено като значим успех, резултат от техническия и архитектурен напредък.

DSC09865-2

Първоначалната идея била кулата да бъде съхранена само 20 години, но с течения на време и благодарения най-вече на откритията на самия Айфел, значението на самата кула се увеличило. От 1980 година Айфеловата кула е обекта на постоянни реставрации и ремонти, като голяма част от тях имат за цел да съобразят кулата с постоянно нарастващия интерес на туристи. През десетилетията кулата е била домакин на множество светлинни шоута, уникални постижения и престижни посетители. Понастоящем Айфеловата кула е сцена за множество събития с международно значение. През последните години кулата е „участвала“ в отбелязването на значени събития като: пиротехническото шоу за отбелязване на новото столетие, „синята кула“ по случай поемането на председателството на Европейския съюз от страна на Франция и др.


380753_3695796826307_27435701_n

Като всяка една кула, Айфеловата кула предлага уникалната възможност да се насладите на Париж от птичи поглед. Независимо, че с изграждането на Монпарнас, възможностите за това да се види Париж от високо станаха повече, усещането да си на върха на Айфеловата кула е несравнимо. Всяка вечер посетителите могат да се насладят на страхотно светлинно шоу, което продължава няколко минути и се повтаря през определен интервал от време. Годишно кулата се посещава от над 7 милиона туристи, като повечето от тях са чужденци, което я превръща и в един от най-посещаваните монументи в света.

До първата платформа на кулата може да се стигне по два начина: след изкачване на 360 стъпала или с един от четирите асаньора, които се издигат диагонално нагоре по опорите на кулата. Единият от тези асансьора обслужват само ресторанта. На първия етац има малък музей, разказващ за създаването на кулата. Най-горната платформа разкрива спираща дъха гледка към града. При ясно време хоризонтът се вижда на 72 км. Нощем кулата се осветява отвътре.

Paris_Night

Айфеловата кула в числа:
7 милиона – общият брой на посетителите, които се качват на кулата всяка година;
324 метра – това е височината на кулата заедно с антените;
10100 тона – това е цялата тежест на Айфеловата кула, като самата метална рамка тежи малко над 7 000 тона;
18000 – броят на всички метални части, изграждащи кулата;
336 прожектора – толкова са разположени по цялата кула и я осветяват всяка вечер;
120 антени – толкова са разположени по цялата кула;
1665 – това е броят на стъпалата по източното стълбище до върха;
103 000 километра – това е общата дистанция, която се изминава от асансъорите на кулата годишно;
250 000 кв.м. – това е общата повърхност, която се боядисва на всеки седем години, като за цялата кампания по боядисването се изразходват над 60 тона боя;

Адрес: Разположена в Tour Eiffel–Parc du Champs-de-Mars;

Information

Find More