Най-елзаският град в Елзас

Герб на града:

600px-Image-Blason_Colmar_68.svg

Местоположение на града, спрямо останалите европейски градове, можете да видите тук.


Колмар е град, разположен в региона Елзас, североизточна Франция. За Жорж Дюамел (както той пише през 1931 г.), Колмар е “най-красивия град в света”.  Той често е определян и като най-елзаският град в Елзас! Без да прекаляваме със суперлативи, Колмар несъмнено остава един изключителен град, поради богатството и разнообразието на своето историческа и архитектурно наследство.

През Средновековието, Колмар е бил важен град-крепост. От този период са запазени множество красиви сгради. Средновековният център е изпъстрен с полудървени къщички с окичени с цветни керемиди покриви. Кварталът “Малката Венеция” се пресича от канали, свързани с река Ил, която на свой ред свързва Колмар с река Рейн. Със своите 67 000 жители, атмосферата, в която е потопен градът, напомня чара на провинциален тип град. Красиво съхранен от разрухата на времето, историческият център на града се определя като ”защитена област” и се ползва  от редовна реставрация и текущи подобрения в продължение на повече от 20 години.

DSC08720Пешеходната зона в историческата част на Колмар позволява на туристите да се възхитят на  огромното и  богато наследство на града, което е забележително. Влиянието на Средновековието е оставило своя отпечатък върху облика на стария град и готическата архитектура, характерна за църквата Сейнт Мартен и Доминиканската църква, които свидетелстват за чистите и семпли форми на изкуството. Построена в стила на Романската архитектура, църквата Сейнт Мартен датира от 1235 година, когато  е направена реконструкция с цел да се увеличи площта й. Бившият доминикански манастир “Утерлинден”, наречен така заради липовите дървета,  е основан през 13 век. Днес превърнат в музей, той съхранява произведения на изкуството на от околните религиозни институции. В него можете да видите една от малкото запазени до наши дни творби на Матиас Грюндевалд – придворен художник в Майнц.

DSC08668

Редица граждански сгради свидетелстват за архитектурно великолепие на Колмар през Средновековието, например Maison Adolph, която датира от втората половина на 14 век, а също и “Huselin Zum Swan” на Rue Schongauer.

Сградата на Koïfhus, Старата митница, чийто строеж е финзиран реализацията си през 1480 година, е най-старата обществена сграда в града. В миналото е играла важна и основна роля в икономиката на Колмар. През 1370 тя е била използвана за съхранение и транзит на всички стоки, внасяни в Колмар. Първият етаж от сградата е зает от офиси с политическа и административна дейност. Тук се намира и голяма зала, която се е използвала за  заседанията на Съвета. Тя е украсена със стъклописи, изобразяващи Декаполис и е разработена в края на 15-ти век.

Ренесансът е завладял атмосферата в стария град. Пример за това е добре позната сграда Maison Pfister (1537), символ на Колмар и един от най-красивите буржоазни домове, които  са съхранени и до днес.

DSC08654

Сградата на “Maison des Têtes”, носеща името си от 111 глави и гротескни маски, които красят фасадата й, отразява процъфтяването на търговските занаяти и свидетелства за охолство, характерно за буржоазията в Колмар. Градът наследява от  френския класически период голям брой сгради – Palais Du Conseil Souverain и Ancien Hôpital. Те изпъкват със  своите  балансирани пропорции и по план в рамките на няколко години е предвидено там да се помещава новата градска медийна библиотека.

В Колмар е роден Фредерик-Огюст Бартолди – човекът, проектирал Статуята на свободата. Родният му дом днес е музей, в който са изложени скици на статуята

Разхождайки се по улиците, туристите имат възможност да се  насладят на многобройните красиви знаци и ярко оцветените покриви, както и да се отпуснат в квартала Poissonnerie –   важно пристанище за риболов и рибен пазар. Поради красотите си  този живописен квартал е наречен “Малката Венеция”.

Галерията ни от Елзас може да разгледате тук.

Places in Колмар

Find More