Катедралата "Свети Андре"

Първите писмени свидетелства за изграждането на църковна сграда в Бордо датират от 9-ти век. Предполага се, че ранната църковна сграда е била унищожена при нападение на викингите пред 848г. През 11-ти век новата катедрална постройка е била осветена от Папа Урбан II. Едно от големите исторически събития, свързани с тази катедрала, е сватбата на Елеанор Аквитанска с френския крал Луи VII през 1137г.

shutterstock_565772938

На снимката: катедралата от птичи поглед /източник: Shutterstock/;


Сградата е построена под формата на латински кръст, като се е следвала типичната ориентация на оста в посока изток/запад. Еднокорабният неф на постройката е с дължина от 124 метра, а на височина достига до 23 метра. С тези си размери катедралата е по-малка от доста други френски катедрали, като например тези в Метц и Амиенс. 23-метровия трансепт е по-висок от нефа и се издига на 29 метра над хора. Катедралата била замислена първоначално с четири камбанарии, но в крайна сметка само две от тях били построени. Причината първоначалните планове да се променят и да се изградят само две камбанарии се свързва с мястото, на което е разположена катедралата. Почвата тук била по мека, поради което имало опасност тежестта на постройката да стане прекалено голяма, ако се изградят още две камбанарии.

Катедралата била първоначално изградена в римски стил, но от старите римски елементи са останали много малко образци. В периода до 16-ти век сградата била възстановена в готически стил. Катедралата на Бордо е един от най-известните примери за архитектурния стил „платагенет“- течение в готическия стил, което обаче се различавало от типичната готика в доста отношения. Ако се загледате внимателно в постройката, то бихте забелязали на първо място слабата осветеност на катедралата вътре. Светлината не е директна. Отвън на катедралата може да видите оребрени сводове, всеки от които са в кръгла форма. Друга особеност, характерна за този архитектурен стил, е именно изграждането на катедралата като еднокорабна. Освен това, с цел да се поддържа катедралата и нейното тегло, самата постройка е легнала върху дебела стена с ширина от близо 3 метра.

shutterstock_401418802

На снимката: катедралата отвътре /източник: Shutterstock/;

Екстериорът на катедралата на Бордо е доста противоречив. Като цяло фасадата на катедралата се слави със своята простота, като липсват големите декорации, които са характерни за много други френски катедрали. Най-впечатляваща от отделните части на фасадата е северната фасада, която се характеризира с двете големи кули, извисяващи се до 81 метра височина. Кралският вход, построен през 13-ти век, е типичен пример за готическа архитектура, като впечатлява с фигурите на апостолите и тимпан, който представя Денят на Страшния съд. Тимпанът на северната фасада пък представя три барелефа, посветени на Тайната вечеря, Възнесението и Триумфа на изкупителя.

shutterstock_399663553

На снимката: катедралата отвътре /източник: Shutterstock/;

Готическият стил следва и във вътрешността на катедралата. Не очаквайте да видите богата декорация. Някой исторически източници сочат като причина за този „беден интериор“ един от архиепископите на Бордо- Джофри дъо Лороа, който следвал стриктните августиниански правила. Нефът датира от 12-ти век и е променен през 13-ти век. Той е разделен на 7 части. Едно от най-значимите неща, които могат да се видят вътре в катедралата, е органът. За съжаление оригиналният орган на Катедралата е изчезнал по време на една от нейните реставрации, като се счита, че е бил претопен. Сегашният орган е поместен в катедралата през 1982г. и е дело на Данион Гонзалез. От 1988г. Катедралата на Бордо е включена в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство.

Адрес: 66 Rue Trois Conils, 33000 Бордо, Франция;

Information

Find More