Големият театър

В края на 18-ти век Бордо се развивал стремглаво нагоре в икономическо отношение, най-вече благодарение на търговията с колониите и търговията с вино. Херцог Ришелъо, управител на Гиен, решил да даде на града опера, която да кореспондира с  нарастващото значение на града. Той поискал от архитекта Виктор Луис да се заеме с проекта по изграждането на опера в Бордо. Строителният процес започнал през 1773г., като на строителите отнело седем години да завършат сградата. Големият театър бил открит през април 1780г.

shutterstock_313669739

На снимката: Големият театър /източник: Shutterstock/;


Сградата е построена в неокласически стил и има впечатляващи размери- 88 метра дължина и 47 метра ширина. Операта може да побере над 1000 зрители. От самото начало операта била определена като храм на изкуството и светлината. Особено красива е нейната фасада. Тук може да се видят 12 колони в коринтски стил, които поддържат актаблеман. Върху същия са разположени 12 статуи, посветени на деветте музи и на три богини- Юнона, Венера и Минерва.

2048x1536-fit_bordeaux-20-septembre-2011-les-coulisses-de-l-opera-au-grand-theatre-de-bordeaux-les-costumieres

Концертната зала на театър е дело на Шарл Бурге. Построена е между 1865г. и 1870г. Тя разполага с богато декорирана ламперия красиви тавани, съставени от рисувани платна, разпростиращи се на площ от над 1800 кв.м. Големият театър е бил за последно реставриран през 1990г-1991г., като се възстановява оригиналната декорация и най-вече цветовите нюанси с преобладаващ син и златист цвят. Интересен факт относно големия театър е, че през 1871г. за кратко той е служил като парламент на Франция.

Повече информация за посещение на големия театър, както и за провежданите в него събития може да откриете на официалния сайт на театъра тук.

Адрес: Place de la Comedie, 33000 Бордо, Франция;