Машините на острова

Машините на острова е артистичен проект, родил се във въображението на Франсоа Деларозие и Пиер Орфис. На Ил дьо Нант – островът в центъра на града, ограден от два ръкава на Лоара, можете да срещнете странни същества – огромен слон, скат, морска змия и всякакви морски съдове в причудливи форми. На мястото на някогашната корабостроителница в Нант днес се строят чудеса. Първите машини оживяват доковете през 2007 г., оттогава редовно се появяват нови попълнения. Стотици хиляди посетители разглеждат машините, смесица от света на Жул Верн и техниката на Да Винчи, качват се на Големия слон и се возят на Въртележката на морските светове. От време на време огромните съоръжения оживяват и крачат бавно из острова като мистични чудовища, излезли от въображението на Жул Верн. Освен това посетителите могат да надникнат в машинното отделение – да видят как всичко се задвижва и работи, и да чуят историите на машинистите.

shutterstock_602086388

На снимката: механичният слон /източник: Shutterstock/;


Всеобщ любимец е големият слон. Това гигантско създание се е превърнало в нещо като неофициална икона на град Нант, обикаляйки острова, пръскайки вода и събирайки погледа на хората наоколо. Четири етажната конструкция позволява в нея да се возят до 40 човека. Отблизо гледката е впечатляваща. Всеки детайл е изпипан до съвършенство. Докато се изкачвате по стълбите можете да зърнете пневматични ключове трескаво тракащи по мрежа от тръби и кабели – сърцето на слона. След като слезете от слона можете да се изкачите до най-горния етаж на склада, където се намират занаятчиите в тяхната работилница – това е фантастично изживяване, което ви позволява да видите планове, инструменти и да придобиете представа за грижите, които се полагат за всяко животно.

shutterstock_513959644

На снимката: каруселът /източник: Shutterstock/;

Галерията на машините е като музей-сцена, в който всяка машина показва своето собствено шоу. Вътре се намира и тунелът за тестови полети – симулатор, който е уникален е Европа. Тук, в рамките на тропическа градина ще откриете множество животни, които чакат да бъдат “съживени” – мравки, гъсеници, риба и огромен чапла и др. Посетителят може да седне на гърба на огромна „летяща бълха“ и да се понесе със 100 км/ч.  Изходът от галери минава през огромно метално дърво, покрито с растения и зеленина – мини лабиринт, който постепенно ще ви отведе до земята.

Не пропускайте и намиращия се наблизо карусел. Той е висок 25 метра и е широк 20 метра. Тази уникална структура, посветена на подводния живот приветства посетителите на 3 нива: океанското дъно, океанските дълбини и океанска повърхност. Въртележката съдържа 35 машини – морски създания, включително гигантски раци, калмари и медузи.

Адрес: Parc des Chantiers, Boulevard Léon Bureau, 44200 Nantes;

Information

Find More