Църквата Нотр-Дам-де-ла Тронче


Според местна легенда, когато през 10 век набезите на норманите зачестили, свещеник скрил дървена статуя на Мадоната с Младенеца в кух дънер, за да я спаси от плячкосване. Два века по-късно, овчарка намерила статуята на мястото, на което била скрита от свещеника. Днес на това място се издига църквата Нотр-Дам-де-ла Тронче /Notre-Dame-de-la-Tronchaye/. Името й е свързано с легендата. В превод думата “tronchaye” означава кух дънер. Това обяснява и необичайното местоположение на църквата – в страни от центъра на града.

Църквата представлява красива сграда, изградена от гранит, с квадратна кула, издигаща се в близост до единствените останали две градски порти Porte Cadre и Porte de l’Etang. През вековете тя е претърпяла значителни промени. Северната фасада е изцяло реконструирана през 1533г. в стил пламтяща готика. Кръст, предоставен от Клод, граф на Гизе, е издигнат в центъра на гробището през 16 век. През 17 век е издигнат допълнителен кораб.
 
При влизането си, вие ще забележите, че колоните са наклонени. Това е така, защото църквата е построена без основа, директно върху скала: шисти. Без основа, църквата започнала да се движи заедно с почвата, плъзгайки се в посока юг. Южният кораб е построен с цел това плъзгане да бъде спряно. Тази структура се използва като опора. След изграждането й, църквата спира да се плъзга, но започна да се измества на запад. Отново изниква необходимост да се добави опора на западната страна на сградата. Сградата продължава да се променя през вековете, включвайки различни видове архитектурни стилове. Църквата е смесица от романски (камбанария), готически (север фасада) и ренесансов стил архитектура. Изключително красив е стъклописът, разказващ историята за овчарката и намиране на статуята в кухия дънер.
 
Църквата може да бъде посетена всеки ден между 10:00ч. и 18:00ч.
 
Адрес:Place de l’Eglise, 56220 Rochefort en Terre, France;