Замъкът Витре

Замъкът се издига западно от историческото сърце на града. Той е първото градска крепост, издигната от камък. Идеята за построяването му принадлежи на барон Робер I де Витре /Robert I of Vitré/. Така на мястото на старото отбранително съоръжение от дърво на скалистия бряг бил издигнат замъкът.

shutterstock_470629310

На снимката: замъкът Витре /източник: Shutterstock/;


През първата половина на 18 век Андре Трети /André III/ започва възстановяването на крепостта във вид на триъгълна форма, запазена и до днес. След смъртта му, замъкът станал собственост на графовете Лавал (Laval). Ги Дванадесети де Лавал (Guy XII de Laval) значително го разширил през петнадесети век. Той продължил с усъвършенстването на съществуващите жилища и изградил господарската сграда на североизток.

До първата половина на петнадесети век строителните работи в крепостта са имали за цел най-вече изграждането на отбранителни съоръжения. Последната кампания по укрепването и разширяването на замъка Витре е била завършена около 1420 година със строителството на входен форт с подвижен мост и с издигането на две кули – кулата на свети Лаврентий (St. Laurent) и кулата на Мадлен (Madeleine). Сериозният отбранителен потенциал на замъка Витре не попречил на Ги Петнадесети де Лавал да го предаде без бой на френските войски през 1487г.

shutterstock_253179976

На снимката: замъкът Витре /източник: Shutterstock/;

В края на 15 век замъка били построени галерии и параклис в ренесансов стил. Три пъти парламентът на Бретан намира убежище в замъка Витре – по време на чумните епидемии през 1564г., 1582г. и 1583г. От 1547 до 1605 година замъкът бил собственост на протестантски фамилии – Рийо (Rieux) и Колони (Cologny).

Замъкът Витре станал убежище за протестанти и се превърнал за няколко години в крепост на хугеноти (Huguenot). През 1589 година замъкът удържал на петмесечната обсада от граф де Меркьор (de Mercœur). През 1605 година замъкът Витре станал собственост на фамилията Тремой (Trémoille) от Поату (Poitou).

През 17 век замъкът започнал да запада – кулата Ларентий почти рухнала, а след голям пожар през 18 век жилищните помещения били напълно унищожени. На мястото им е построена тъмница. Те заемала цялата северна част на замъка, дори кулата Мадлен. След като замъкът вече не служел като затвор, помещенията му се използвали от 70-ти пехотен полк през периода от 1867 до 1877 година.

shutterstock_326563580(1)

На снимката: замъкът Витре /източник: Shutterstock/;

През 1975г. в замъка било поставено началото на реставрационни дейности. По време на тях била разрушена църквата Мадлен, която се издигала в предния му двор. Нова страница в историята на замъка Витре била отворена през 1875 година, когато в него започнали реставрационни работи. Година по-късно в замъка е бил създаден малък музей. По това време е била разрушена и църквата Мадлен, която преди това се е намирала в предния двор на замъка. През 1876г. във Витре е създаден музей. През 1872 година замъкът Витре получил статут на исторически паметник на Франция.

Когато се влезе в двора на замъка Витре, от дясната страна се вижда римски портал, който е направен от червен гранит и черен камък, а също така и общината на града, която се намира в замъка. Точно над часовниковата кула на замъка се намира елегантният ренесансов параклис.В часовниковата кула има прекрасен триптих от шестнадесети век, който е украсен с тридесет и два емайла. В кулата на свети Лаврентий могат да се видят прекрасни скулптури от петнадесети и шестнадесети век, които са били собственост на богаташите от рода де Витре. В кулата има също така много ценни гоблени от шестнадесети век.

Адрес:35500 Vitré, France;

Information

Find More