Мер дьо Глас

Ледено море с масива Монблан

В района на Шамони има 7 основни ледника и множество по-малки. Най-голям е ледникът Мер дьо Глас (Море от лед). Той една от най-посещаваните природни забележителности в света, където всеки може да види отвътре вечния лед и да се убеди във влиянието на климатичните промени върху ледената шапка на Европа.

Ледниците около Шамони заемат внушителна площ от 120 кв.км. Те, заедно с внушителните аплийски върхове наоколо, правят пейзажа уникален. Най-големият глетчер – Мер дьо Глас, има дължина от 12 км и ширина между 700 и 1950 м. Той е доста изучаван от учените и фактите са стряскащи – в района на гара Монтенверс ледникът е загубил 150 м от дебелината си от 1820 г. до наши дни. Процесът се е ускорил от 1988 г. и в този район Мер дьо Глас изтънява с по 3-4 м всяка година.

1281982206_986030548


До глетчера може да се стигне по няколко различни маршрута в самия масив Монблан. Най-живописната пътека тръгва от Шамони до надморска височина малко над 2000 м и след това пресича склона успоредно на долината. На места има изкачвания до над 2400 м, за да се спусне накрая до гара Монтенверс на 1913 м височина. По-мързелив вариант да се стигне до глетчера е със зъбчата железница, която тръгва от центъра на Шамони.

От Монтенверс има великолепна панорама към ледника и към алпийската корона на връх Гранд Жорас (4208 м). Стари снимки показват, че когато гарата била построена, глетчерът стигал почти до терасата й. Днес той толкова се е стопил, че от гарата се спуска лифт, а след това трябва да се минат и 380 стъпала надолу, за да се стигне до него.

chamonix-ete-montenvers-train-1

Табели в скалата до стълбите показват в кои години докъде е стигал ледът. Ясно се вижда, че през последните 30 г. загубата на маса значително се е ускорила. В глетчера е издълбана ледена пещера, в която туристите се смразяват, колкото от студа и наситеното синьо на вечния лед, толкова и от тревожните факти, които научават. Глациолози обясняват на посетителите, че ако тенденцията на глобално затопляне се запази, през следващите 200 г. по-малките ледници в Алпите може да изчезнат.