Шартър

Герб на града

600px-Blason_Chartres.svg

Местоположението на града спрямо останалите френски градове можете да видите на следния линк.


Шартър е малък град, разположен на около 75 км. югозападно от столицата Париж. Това, с което се гордее най-много е катедралата, считана за една от най-значимите, запазени до днешни дни, образци на готическа архитектура от 13 век. Асиметричните й кули се извисяват високо над града и неговите околности, напомняйки за средновековната страст към архитектурата и прославата на Бог. Много туристи правят грешката да отделят време само за нея и никога не разбират колко други забележителности пропускат.

8793330820_2cb839ab09_o

Шартър има богато историческо минало, духът на което може да бъде усетен из павираните му улици, многобройни средновековни църкви и жилищни сгради от 16 век. Първите заселници на мястото, на което се издига днешния град, са хората от племето карнути. След нашествието на норманите, Шартър е напълно разрушен. Градът е възстановен през Средновековието, когато е превърнат и в административен център на Бос. За кратко време е превземан от англичани и германци.

9367648514_5a94ef05e4_k

По време на Втората Световна Война Шартър е бомбардиран, но емблематичната му катедрала остава непокътната. Това се дължи на американски войник, който е получил нареждане да я разруши, понеже се предполагало, че в нея се крият немски части. Войникът не изпълнява заповедта и отива да се провери дали това наистина е така. Не открива немци в катедралата и благодарени на своята смелост успява да запази този великолепен храм за следващите поколения.Постепенно обаче целият Шартър бива обхванат от пламъци. Катедралата е разрушена и тогавашният епископ на града, Рено дьо Моко, обяснява, че огънят е знак от Богородица, която искала да й бъде построен по-нов храм. Епископът се заклел, че ще построи най-високата катедрала в света. Така започва строежът на сегашния храм, който е сред най-посещаваните катедрали във Франция.

6642236-3x2-700x467

Средновековният град се отличава с някои чудесни архитектурни забележителности, особено по улица “Шовал Блан”, както и на улица “Екюйе” 35 и улица “Гроне” 12. В някогашния епископски дворец днес се помещава Музеят на изящните изкуства, къде са изложени изделия от емайл, гоблени, картини на френски художници от 18 век.

Ако сте любители на ексцентричното, непременно посетете къщата “Пикасиет”, където Ремон Изидор посвещава живота си на украсяването на всяка повърхност и предмет с парчета порцелан или стъкло.

La+Maison+Picassiette,+Chartres

Places in Шартър

Find More