Лазурният бряг

Френската Ривиера е част от крайбрежието на Южна Франция, която се простира от Марсилия на запад до Мантон (близо да границата с Италия) на изток. Заема северните брегове на западното Средиземноморие. Лазурният бряг е перлата на южна Франция. Тюрзкоазени води и несравними крайбрежни пейзажи ви отвеждат в градове, които са се утвърдили като символи на блясък и богатство – Ница, Кан, Сен Тропе.

rsz_shutterstock_436865629На снимката: Марсилия /източник: Shutterstock.com/;

Красивата крайбрежна линия от години привлича богати и известни. Още през 19 век тук пристига след като тук пристигат английски аристократи, за да се лекуват или за да търсят ботанически екземпляри, Лазурният бряг възниква такъв, какъвто го знаем днес. През 20 век Коко Шанел популяризира слънчевите бани, а Ф. Скот Фиджералд пресъздава епохата на джаза в своите произведения. След втората Световна Война Бриджид Бардо налага Сен Тропе като символ на Лазурния бряг. През 1964-та година излиза култовия филм „Полицаят от Сен Тропе”, чието действие се развива на Френската Ривиера. Тази легендарна лента се явява последната капка, която буквално създава истерия сред богаташките среди по цял свят. Тук вече е въпрос на престиж да прекараш лятната си почивка на луксозна яхта, която се носи по тъмносините средиземноморски води, недалеч от живописните брегове.


rsz_shutterstock_632284247

На снимката: Ез /източник: Shutterstock.com/;

Днес през 21-ви век нищо не се е променило особено. Тук на Лазурния бряг ще откриете най-скъпите и луксозни вили, хотели, ресторанти и, разбира се, яхти, които се поклащат лениво под палещото средиземноморско слънце.Френската ривиера обаче предлага много повече от чисти води и красиви плажове. Музейте й са пълни с произведения на изкуството, а световни джаз музиканти свирят под звездите на римските амфитеатри. Марсилия, Тулон, Сен Тропе, Кан, Ница, Кралство Монако и Мантон, заедно с десетки по-малко известни, но не и по-малко красиви градчета формират световно известната Френска Ривиера.

rsz_shutterstock_323638895

На снимката: Ментон /източник: Shutterstock.com/;

Най-големият град на Лазурния бряг е Марсилия. Марсилия има важна рола в историята на Франция, а така също и за нейната икономика. Това е и най-голямото пристанище в цялото Средиземно море. Сен Тропе е курортно градче, което през 60-те години предизвиква истински фурор покрай филма „Полицаят от Сен Тропе”. От тогава е синоним на курорт за богати и известни посетители. Тулон е известен с яхтеното си пристанище, живописен релеф и тесни улички, по които ще откриете очарователни кафенета и приятни ресторантчета. Разполага с голямо яхтено пристанище. Кан е много известен, особено сред любителите на киното. Всяка година през месец май се провежда фестивал, по време на който, се връчва една от най-значимите награди във филмовата индустрия – „Златна палма”. Мантон е очарователен град, разположен непосредствено до границата с Италия. Известен е с внушителния си брой субтропични раски градини. Разполага с каменисти плажове, което прави морската вода дори още по-бистра и прозрачна. Бреговете са много стръмни, а луксозните вили са построени на толкова голям наклон, че всяка следваща вила има гледка към морето, независимо, че пред нея е построена друга.

shutterstock_557014384На снимката: Ница /източник: Shutterstock.com/;

Places in Лазурният бряг

Find More