Герб на града

Blason_Antibes.svg

Местонахождението на града, както и подробна негова карта можете да откриете на следния линк.


Западно от Ница, от другата страна на Залива на ангелите, се намира Антиб, разположен в основата на едноименния нос. Създаден е през 5 век пр.Хр. като гръцка колония. Селището е разположено на изключително удобно място, на естествено пристанище и още тогава се оформя като важен търговско средище. През вековете различни народи владеят територията на Антиб, до крайното налагане на власт от французите. За дълго време Антиб е единственият голям град между Марсилия и Италия /по това време Ница е влизала в пределите на Савоя/. Това е единственият град на брега, който е защитен от укрепления, които са позволили той да запази огромна част от историческите си паметници от всеки период в хода на историята.

shutterstock_580809826На снимката: Антиб /източник: Shutterstock.com/;

Започнете обиколката из града от пристанището и старата крайбрежна част. След това завийте по Rue Aubernon, от двете страни на която има множество кафенета и ресторанти. Изкачете се до Стария град. Задължително трябва да стигнете до него пеша, за да може до максимална степен да усетите невероятната атмосфера на това място, сред криволичещите улички и малките красиви площади. Няма как да не останете очаровани от многото занаятчийски работилници, чиито отворени врати позволяват на туристите да надникнат направо на работния тезгях на майсторите.

При крепостния вал, над морето, се издига замъкът от 16 век Шато Грималди. Тук Пикасо е имал свое студио. Той дарява много свои произведения на града, сред които “Радостта от живота”, “Нощен риболов над Антиб”, “Сюита Антиполис”. В замъкът днес се помещава реконструираният музей “Пикасо”. Картините в музея са неподписани. Пикасо е подписват единствено онези негови картини, които излизат от музея. В своето работно ателие художникът е творил дори върху стената. В магазина към музея човек може да си закупи различни сувенири и репродукции на Пикасо. Някои от тях се продават за значителни суми. Представени са също картини на Никола дьо Стал, както и творби на представители на школата на Ница. По-нататък по протежението на крепостния вал се намира Археологическият музей. В него са изложени множество гръцки, римски и други находки.

 shutterstock_610724603На снимката: Антиб /източник: Shutterstock.com/;

Нос Антиб е едно от предпочитаните места за бягство на Лазурния бряг – със своите екзотични вили в стил бел епок и модернизъм, дискретно скрити зад гъста растителност, през която пътеки водят до частни плажове. Кварталът Жуан ле Пен, на запад от Антиб, е красив и богат. В началото на 20в. той е присъединен към основния град. Кварталът е любимо място на музиканти, артисти и художници. В курорта Жуан ле Пен има много ресторанти, казина и дискотеки, където кипи нощен живот. Американският джазсаксофонист Сидни Бекет се влюбва в този град и през 1951 г. празнува тук своята сватба. Железопътният магнат Франк Гулд открива тук първото лятно казино. Американският артист от италиански произход Рудолф Валентино има разкошна вила на това очарователно място. Всяка година през юли в Жуан ле Пен се провежда световен джаз фестивал. В пристанището на Антиб са акостирали огромни яхти. Повечето от плажовете са частни. Обществените плажове са скалисти, но ненакърнени от човешка дейност. Така че, ако човек реши да посети Ривиерата, непременно трябва да се отбие в Антиб.