Скритото съкровище на Средиземно море

Герб на града:

Blason_ville_fr_Eze_(Alpes-Maritimes).svg

Местоположението на града, спрямо останалите европейски градове, можете да видите тук.


Ако планувате пътуване с кола във Франция, по-специално към Лазурния бряг, ще ви препоръчам да посетите едно изключително красиво средновековно градче. Градчето се нарича Ез и е разположено на брега на Средиземно море между Монако и Ница, като от Монако отстои на 6 км на югозапад.

Ез се разстила по върха и склоновете на внушителна скала на брега на Средиземно море, оформяйки кръг около останките на крепост от XII век. В самия му център пък, като отличителна емблема през нощта, блести превъзходна църква в цвят охра. Именно тук, Фридрих Ницше написва последната глава от знаменития си труд „Тъй рече Заратустра”. И може би точно тази неподправена естетика на френското градче е привлякла вниманието на „магьосника” Уолт Дисни, който прекарва голяма част от времето си в Ез и както повечето си колеги, го използва като източник на вдъхновение.

shutterstock_312980981

На снимката: Ез /източник: Shutterstock.com/;

Историята на Ез датира от 2000г. преди Христа. За първи път името му се споменава в морски документи, в които заливът е наречен Свети Лорен от Ез. По-късно тук живеят римляните, арабите и в края на Х в. – основателят на Прованс Уилям I. В укрепен град, заради близостта с Ница, го превръща Династията на Савоите, която управлява до 1388 г. Следват няколко века оцеляване под напора на френските и турските гарнизони, за да бъде крепостта на Ез окончателно срината от Луи XIV през 1706 г. През 1860 г. с единодушното съгласие на местното население, градчето окончателно е признато за част от Франция.

shutterstock_292554983
 На снимката: Ез /източник: Shutterstock.com/;

Ез често е определян като “орлово гнездо”, заради високата 427 метра скала, върху която се издига. Именно поради тази височина светлият олтар на църквата Нотр Дам може да се види отдалеч. Египетският кръст в църквата свидетелства за древните корени в селото. Финикийците издигнат храм на това място в чест на богинята Изида. Именно с нея се свързва и произхода на името на града.

До върха се стига по една от три стръмни пътеки. Която и от тях да изберете, ще се насладите на спираща дъха панорама. По тесните каменни улички има множество сувенирни магазини, в които можете да откриете разнообразни произведения на изкуството. Голям е  броят на парфюмерийните магазини. Това никак не е случайно. В близост до Ез може да посетите двете известни местни парфюмерии Galimard и Fragonard. Сред другите интересни места в Ез са забележителния замък от 12-ти век, както и градината с екзотични растения и прекрасни статуи Le Jardin Exotique d’Eze. Задължително си носете фотоапарат защото градчето е изключително фотогенично и определено има какво да заснемете.

 

Places in Ез

Find More