Най-старото и най-голямото френско пристанище

Герб на Марсилия:

Blason-Marseille

Местонахождение на града, както и подробна негова карта може да намерите на следния линк.


Марсилия е вторият по население френски град и първият по територия. Градът има по последно преброяване население от около 800 000 души, като в предградията на града живеят още толкова. Марсилия има важна рола в историята на Франция, а така също и за нейната икономика. Това е и най-голямото пристанище в цялото Средиземно море.

rsz_shutterstock_436865629

На снимката: Марсилия /източник: Shutterstock.com/;

Земите, където се намира днешния град на Марсилия, са били населявани още преди 30 000 година, като за това свидетелстват праисторически рисунки в пещери, разположени в този район. Разбира се, че това няма нищо общо с основаването на самия град, което е прието, че е станало през 600г. преди Христа. Марсилия е възникнала като гръцка колония под името Масалия. Благодарение на своето благоприятно разположение градът бързо се превръща в много важен търговски център. Древна Масалия е известна обаче не само с търговията, а се свързва и с името на известен древен математик и астролог, на име Питий. Той е първият, който наблюдава вълните и тяхната зависимост от лунните фази.

DSC03958 14115576_1046414098768983_4512683665176336678_o

На снимката: базиликата „Нотр Дам дъо ла Гард”./източник: Shutterstock.com/;

Разположението на града играе важна роля не само за икономическото му развитие, но определя и важната политическа роля, която градът играе в древността. С появата на римляни, гали, картагенци, Марсилия се превръща в протекторат на Римската империя. Градът запазва своята независимост до управлението на Юлий Цезар, когато е включен изцяло под контрола на римляните. По време на гражданската война между Цезар и Помпей, Марсилия заема страната на загубилия войната Помпей и това не остава незабелязано от Цезар. Възходящото развитие на града продължава и след разпадането на Римската империя. Високите градски стени, останали в наследство от основателите на града, осигурявали добра защита срещу вражески нападения. Марсилия се включва в състава на френската държава през 1481г. По време на Френската революция доброволци от Марсилия са изпратени в Париж. По време на своето пътуване на север доброволците пеели марша на Рейнската армия, който именно покрай тях става известен като Марсилезата и се превръща в национален химн на Франция.

DSC04067

На снимката: дворецът Лонгшамп /източник: Shutterstock.com/;

Марсилия определено има какво да покаже на своите посетители. Старият квартал на Марсилия – Льо Пание, е сърцето на този френски град. Той е разположен край Старото пристанището. По време на Втората Световна Война немците разрушават голяма част от района, но старите улички и няколко исторически сгради оцеляват. Сред тях е хосписът „Ла Вией Шарите”, в който днес се помещава Музеят на Средиземноморската археология.

Пристанището на Марсилия е основна притегателна сила и средището на града. Двете запазени кули, които някога пазели неговия вход, днес са превърнати в рибен пазар и  превъзходни рибни ресторанти. Главната улица – „Ла Канабие”, шумна и оживена, започва оттук и се простира по протежението на крайбрежието.

Несъмнено един от символите на Марсилия е базиликата „Нотр Дам дъо ла Гард”. Издигаща се на най-високата точна на града, сградата впечатлява с позлатената статуя на Богородица и Младенеца, която може да бъде видяна отдалече. Статуята впечатлява със своите размери, а така също и с факта, че е облицована от близо 30 хиляди златни пластини. Базиликата е построена в римски стил през 1853г. В камбанарията се намира бронзова камбана, тежаща 6 тона.

shutterstock_317886116

shutterstock_597802979

На снимката: катедралата на Марсилия /източник: Shutterstock.com/;

Друга основна забележителност на града е катедралата на Марсилия. Интересното за нея е, че се състои всъщност от две църкви- стара и нова. Новата изглежда като великан до оригиналната стара катедрала, частично разрушена, за да освободи място за новата.

В Марсилия можете да посетите и най-старата християнска църква във Франция – базиликата „Св.Виктор”.

В сърцето на марсилския залив се намира една от забележителностите на града, за която също няма как да не сте чували, ако сте чели книгата за граф Монте Кристо на Александър Дюма. Замъкът Иф е построен през 16 век. Разположен върху остров Фриул, дълго време той е служил за защита на града, но в последствие е превърнат в затвор. До него може да стигнете с корабче, което се взема от старото пристанище на Марсилия- така не само ще разгледате тази забележителност, но и ще хвърлите поглед на града от друг ъгъл.

DSC03987

На снимката: замъкът Иф;

 

Places in Марсилия

Find More  

Information

Find More