Катедралата на Марсилия

Много хора смятат, че основната църква на град Марсилия е базиликата „Нотр Дам дъо ла Гард“, но това не е така. В действителност главният храм в Марсилия е катедралният храм „Света Мария Маджоре“, който е разположен в близост до старото търговско пристанище на града. Идеята за построяването на катедралата принадлежала на младия принц Луи Наполеон Бонапарт, който искал чрез тази своя идея да подобри своята връзка с църквата и да засили своите позиции в Марсилия. По това време /средата на 19-ти век/ Марсилия се развивала стремглаво и в града се харчели доста големи суми за различни строежи.

shutterstock_317886116

На снимката: катедралата отвън /източник: Shutterstock.com/;


Строителството на катедралата започнало през 1852г. Храмът е изграден от шикозен зелен и бял камък, като представлява интересен микс от римски, византийски и готически архитектурен стил. За разлика от интересния външен вид, вътрешността на храма не е толкова привлекателна и прилича малко на пещера. Пропорциите на катедралата са близки до тези на базиликата Св. Петър в Рим- 142 метра дължина и централен купол, който се издига на 70 метра височина. Работата по самата катедрала обаче не приключила бързо, като причината за това била липсата на достатъчно средства. Именно поради сериозното забавяне на строителния процес няколко архитекти се сменили. Първоначално строителството било възложено на Леон Вадоер. След това със строежа се заел архитект Анри Есперандъо, за да бъде накрая строителството завършено от Анри-Антоан Ревоал. Катедралата била осветена през 1896г.

shutterstock_597802979На снимката: част от интериора на катедралата /източник: Shutterstock.com/;

Вътрешните декорации никога не са довършени така както са били планирани. В катедралата може да се видят доста интересни мозаични подове. Има множество разпръснати произведения на Луи Ботинели, Аугуст Карли, Жул Кантини и др.

Катедралата играе важна роля в един ден от годината- 15-ти Август /Успение Богородично/. На този ден златна статуя на Богородица бива изнасяна от Катедралата и участва в процесия по улиците на града. Процесията започва в следобедните часове на 15-ти Август и преминава през улиците на стария град. Традиционно в тази процесия участват няколко хиляди души.

Адрес: Place de la Major, 13002 Марсилия, Франция;

Information

Find More