Дворецът “Лонгшам” е монумент, издигащ се в четвърти район на Марсилия. В него се помещават Музеят на изящното изкуство и Природо-историческият музей. Заобикалящият го парк (парк Лонгшам) е включен в списъка на френското Министерството на културата като една от най-забележителни градините на Франция.

Говорейки на двореца “Лонгшан”, трябва да уточним, че това всъщност не е дворец в класическия смисъл на думата. Става дума за монумент, посветен на силата на водата и на нейното значение в историята на Марсилия. Дворецът е построен във връзка с откриването на Канала на Марсилия. Както вече стана дума в общата информацията за града, която ви предоставихме, лятото в Марсилия е доста горещо и валежите са изключителна рядкост. Сушата била сериозен проблем, а липсата на прясна вода имала пагубно влияние по време на чумните епидемии. В резултат на една такава епидемия градските власти решават да се изгради канал между града и близката река Дюранс. Каналът с дължина близо 80 км., от които и подземни тунели, бил открит на 8 юли 1849г. Именно този канал дълги години осигурявал прясна вода за града и отворил пътя за по-бързото развитие на Марсилия.

DSC04067


Монументът е проектиран от архитект Анти-Жак Есперандио, като внушава с голямото многообразие от елементи- тук може да се видят водопади, стълбища, арки и колонади, които допълнително са богато декорирани със склуптури на нимфи, тигри, лъвове, делфини и бикове.

Около самия монумент има доста широко зелено пространство, представляващи няколко взаимно свързани парка. Един от тези паркове е служил като зоологическа градина до 19-ти век и тук все още могат да се видят доста интересни сгради, използвани за приютяването на различните видове животни. Една част от тези сгради са превърнати в друго нещо и се използват за развлечение. Паркът “Лонгшам” е открит през 1869г., по същото време, по което и двореца. На върха на фонтана са поставени четири големи фигури на лъвове и три жени. Централната фигура представя реката Дюранс. Зад жените, в рамките на централната структура на двореца, е изкуствен камък пещера, украсена с издълбани сталактити и нимфи. Зад трите жени и биковете, вода се влива в един вторична басейн, а след това в изкуствено езеро.

shutterstock_33959536

На снимката:  дворецът „Лонгшам“ /източник: Shutterstock.com/;

Ако посетите двореца „Лонгшам“ може да ви бъде интересно да посетите и някой от музеите, които се помещават тук- Музея на природните науки и Музея на изящното изкуство. Отделно от това в парка зад двореца има обсерватория с планетариум. В близост до двореца се намира и друга забележителност, която може да ви се стори интересна за посещение – Музеят Гробе-Лабади, пресъздаващ живота на богатото семейство на търговец. Тук може да видите богатото обзавеждане на къща с множество картини, керамика, порцелан и дърворезба.

Адрес: Boulevard du Jardin Zoologique, 13004 Марсилия, Франция;

Information

Find More