Музей на изящното изкуство

Музеят на изящното изкуство в Марсилия също се помещава в лявото на двореца „Лонгшам“. в прекрасна сграда от времето на Втората империя, проектирана от архитекта Анри Жак Есперандьо. Есперандьо е архитектът, на който се дължи и величието на базиликата “Нотр Дам де ла Гард. В музея са изложени красиви картини, скулптури и много други произведения на изкуството, датиращи между 16-ти и 19-ти век. Музеят е създаден в началото на 19-ти век, като в основата на първоначалната колекция били заграбени от революционерите държавни предмети. В последствие благодарение на дарения, както и на политиката на самата държава, експозициите на музея значително се разширяват.

Неотдавна бе осъществена сериозна реставрация на стойност няколко милиона евро, при която беше поставено ново осветление, отопление, както и асансьор. Първата изложба в обновения музей беше Le Grand Atelier du Midi. Това бе една мащабна и амбициозна изложба, която се проведе на две места – Марсилия и Екс ан Прова̀нс. Заглавието идва от един цитат от Винсент ван Гог, който мечтаел за общност от творци, работещи заедно под слънцето и цветовете на Юга.

Голяма част от произведенията на изкуството, които може да видите тук, представляват картини. Представени са произведения на френски, италиански и испански творци, както и на някой от най-известните холандски и фламандски школи. Най-известните френски творци, чиито картини може да видите тук, са Юстас Ле Суер, Симон Вое, Себастиян Бурдон, Етиен Песон, Пиер Пол Пуже. До тях може да видите и картини на много италиански творци, сред които личат имената на Пиетро Перуджино, Якопо Басано, Джорджо Васари, Лука Джордано и др. Представените техни творби датират между 16-ти и 18-ти век. Най-известните испански художници, чиито творби са представени тук са Антонио де Переда и Джузепе ди Рибера. Освен богатата колекция от картини, тук може да видите и множество чертежи на Пиер Пол Пуже. Тук може да се насладите и на множество склуптури, от които като че ли най-известната е скулптурата „La Meditation” на Аугуст Роден. Интересно е, че той самият я е дарил на музея.


Адрес: Boulevard du Jardin Zoologique, Palais Longchamps, 13004 Марсилия, Франция;

Телефон: +33 4 9114 5930;

Information

Find More