Музей на модерното и съвременно изкуство

Ница е сила в съвременното движение на изкуството през 60-те и 70-те години, привличайки много концептуални артисти от цяла Европа. Музеят на модерното и съвременното изкуство в Ница е открит на 21-ви юни 1990г. През втората половината на 20-ти век е имало няколко идеи за построяването и откриването на такъв музей. Всичките тези идеи малко или много са били свързано с разширение на вече съществуващи сгради. Една от идеите например била дворецът “Масена” да бъде разширен с допълнително крило, но тази идея не била реализирана и пространството там било използвано за създаването на паркинг. След множество обсъждания и с помощта на държавата през 1985г. се подписва специално споразумение между общината на Ница и държавата за строежа на този музей. Независимо, че такива проекти в повечето случаи се реализират поне за срок от 10 години, в случая само 5 години били достатъчни за строежа и откриването на музея.

shutterstock_278868941

На снимката: музеят отвън /източник: Shutterstock.com/;


Музеят се намира в близост до площад Гарибалди, като може да се каже, че самата архитектура на музея, вдъхновена от основните принципи на Клацисизма, отлично кореспондира с вида на площад Гарибалди. В основата на строежа на сградата своят двама архитекти- Ив Баяр и Анри Видал. Външният вид на музея се харaктеризира с квадратните си форми и множество арки. Цялата площ на музея от 4500 кв.м. е разпределена в десет големи зали, където са изложени и експозициите му. Самата фасада на музея е от бял мрамор, който бил поръчан от италианския град Карара.

nizza-inverno-02

В музея могат да бъдат видяни различни колекции, съставени от произведения, създадени след 1950г. Тук може да се видят експозиции от произведения на Арман, Ив Клайн, Сезар Балдачини, Кристо, Робер Малавал, Саша Сосно, Робърт Индиана, Рой Лихщайн и др. Трябва да се отбележи, че много голяма част от произведенията, изложени в музея, представляват дарения от самите артисти. Най-големите дарения са направени от Ив Клайн, Ники де Сейн Фал, Алберт Чубак и др.

Information

Find More