Руската катедрала "Свети Николай"

Руската катедрала „Свети Николай“ е православен храм, разположен в град Ница. Катедралата е част от Московската патриаршия, но самата сграда се определя като сграда от национално значение за Франция. Храмът е определян като най-големият православен храм в Западна Европа, като бива открит през 1912г. Голяма заслуга за откриването на храма имат руското кралско семейство, което осигурява значителна част от нужните средства за строежа на катедралата.

Руската общност в Ница започва да се формира през средата на 19 век, когато руските благородници започнали да прекарват зимите тук и да се смесват с останалата част от аристокрацията на Европа. Докато царете стояли в родината си и управлявали, техните съпруги предпочитали да се наслаждават на слънцето на ривиерата. Голяма заслуга за откриването на храма имат руското кралско семейство и по-конкретно Мария Фьодоровна и нейния син, които осигурява значителна част от нужните средства за строежа на катедралата. Широкото разпространение на славянофилството в Руската империя принуждава руския император Александър II да избере за годеница на най-големия си син, великия княз Николай Александрович, принцеса, която да не е от Германия, каквато дотогава е традицията в руското императорско семейство. През 1864 г. Николай Александрович пристига в Дания, където се сгодява за принцеса Дагмар, която пристига с годеника си в Русия. На 22 април 1865 великият княз умира от туберкулоза. Неговото последно желание е Дагмар да се омъжи за по-малкия му брат, великия княз Александър Александрович, бъдещият император Александър III. В Русия на 13 октомври Дагмар приема Православието и името Мария Фьодоровна, и получава титлата велика руска княгиня.

shutterstock_453237190На снимката: Руската катедрала “Свети Николай” /източник: Shutterstock.com/;


През 1896 г., на 49-годишна вдовица узнала планове за изграждане на нова руска православна църква в Ница, тъй като като този на Лонгшамп /Longchamp/ е станала твърде малка за нарастващата общност. Тя взима проекта присърце и сина й, цар Николай II, плаща по-голямата част от строителството с лични средства. По това време Ница вече се утвърдила като част и Франция и наблегнала на религиозната свобода. При строителството на този храм, за разлика от строителството на другите два руски храма, нямало проблеми. Руската общност била свободна да построи своя катедрала, която да демонстрира славата на Русия и руските традиции при строителството на катедрали. Първият камък е положен през 1903 г.  Строителството завършва през 1912 г. Днес катедралата стои като малко бижу, в зелен парк на авеню Николай II, точно до булевард Царевич.

Дълго време по отношение на собствеността върху сградата се води спор между администрацията на църквата и руската държава. През 2010г. със съдебно решение руската държава бива определена като собственик на сградата, а през 2011г. с ново съдебно решение на френски съд се определя включването на тази катедрала към Московската патриаршия. През 2013г. това решение на съда е потвърдено и от Касационния съд на Франция- най-висшата съдебна инстанция в страната.

Самата катедрала е построена в типично руски стил. Интериорът на катедралата е богато декориран с множество икони, дърворезба, стенописи, както и иконостаси от украсено желязо.

Information

Find More