Герб на града:

600px-Blason_Rouen_76.svg

Местоположението на града, както и разположението му спрямо другите френски градове, може да видите тук.


Руан е старата столица на херцогство Нормандия. Градът, някога възникнал като римско селище на бреговете на река Сена, днес е огромен индустриален център и пристанище. През Втората Световна Война Старият град понася сериозни поражение. След края на войната той е реставриран и една разходка из него ще ви разкрие множество музеи, църкви и полудървени нормандски къщи. Виктор Юго нарича Руан “града на стоте кули”, а световно известният импресионист Моне е пресъздал руанската катедрала в 36 картини. Забележителности в Руан са почти всички сгради, защото градът е съхранил изцяло средновековната си архитектура. В централните части няма нито една съвременна къща.

shutterstock_563814064На снимката: Руан /източник: Shutterstock.com/;

Градът е основан от галско племе, което контролирало голяма част от долината на река Лоара. По време на норманските династии той служи за фактическа втора столица на Англия. През 10 век викингът Ролон приема християнството и става първият херцог на Нормандия.През 1204 г. градът е присъединен към Франция от Филип ІІ Август. от 1419г. до 1449 г. е бил в ръцете на англичаните. Кралят на Франция Шарл VII превзема града през 1449г., 18 години след смъртта на Жана д’Арк и след 30 години английски окупация.

По време на Втората Световна Война Руан е бомбардиран от Съюзниците. Голяма част от града е разрушена. По-късно реставриран, днес Руан е процъфтяващ град, предлагащ на посетителите си редица интересни забележителности.

shutterstock_294223103На снимката: Руан /източник: Shutterstock.com/;

Една от основните забележителности на града е катедралата “Света Богородица”. Първата катедрала на Руан е построена през 396г. Тя е разрушено по време на инвазията на норманите, които на нейно място построяват нова катедрала с дървен свод, осветена през 1063г. от Вилхелм Завоевателя. Днес всичко, което е останало от тази нея, е крипта, разположена под църковния хор. През 1185г. катедралата на Руан била издигната отново, но този път в готически стил. За вдъхновение на строителите послужила базиликата Сен Дени в Париж. През 15-ти век горните части на лявата кула били модифицирани, фасадата е обновена и е добавена нова кула: Tour de Beurre /Маслената кула/. Името на кулата идва от факта, че парите за построяването й били дарени от заможни граждани в замяна на привилегията да продължат да ядат масло по време на Великия пост. Кулата е завършена едва през 17-ти век. Други кули, шпиц и вертикални разширения били добавени през годините. Най-впечатляваща е Tour Lanterne /Кулата фенер/ от 1876 г. С този голям шпиц, катедралата на Руан станала най-високата сграда в света (но задържала рекорда само до 1880г.).

shutterstock_643273618На снимката: катедралата “Света Богородица” /източник: Shutterstock.com/;

Руан е вдъхновявал много велики писатели и артисти. Основна причина за това е, че е съхранил в неизменен вид историческите си квартали със средновековни улички със старинни живописни къщи. Целият център се състои от средновековни улици и къщи. В близост няма нито една съвременна сграда и заради това Руан е любимо място на много ценители на автентичната архитектура. Съдебната палата е най-красивият готически дворец на Франция. Преди повече от 500 години там е било седалището на управленските индустрии на Нормандия.

Градът придобива печална известност от процеса срещу Жана д’Арк, която по време на Стогодишната война англичаните изгарят на кладата на 30 май 1431 г. Днес на площада “Вийо Марше”, мястото, където някога се издигали пламъците на огъня, е издигната църква, посветена на Жана д’Арк.

Резервирайте своя престой в Руан тук:

 

Places in Руан

Find More