Катедралата "Света Богородица“

Една от основните забележителности на града е катедралата “Света Богородица”. Първата катедрала на Руан е построена през 396г. Тя е разрушено по време на инвазията на норманите, които на нейно място построяват нова катедрала с дървен свод, осветена през 1063г. от Вилхелм Завоевателя. Днес всичко, което е останало от тази нея е крипта, разположена под църковния хор. През 1185г. катедралата на Руан била издигната отново, но този път в готически стил. За вдъхновения на строителите послужила базиликата Сен Дени в Париж.

shutterstock_643273618На снимката: катедралата отвън /източник: Shutterstock.com/;

През 15-ти век горните части на лявата кула били модифицирани, фасадата е обновена и е добавен нов кула: Tour de Beurre /Маслената кула/. Името на кулата идва от факта, че парите за построяването й били дарени от заможни граждани в замяна на привилегията да продължат да ядат масло по време на Великия пост. Кулата  е завършена едва през 17-ти век. Други кули, шпицове и вертикални разширения бяха добавени през годините. Най-впечатляваща е Tour Lanterne /Кулата фенер/ от 1876 г. С този голям шпиц, катедралата на Руан станала най-високата сграда в света (но задържала рекорда само до 1880г.).


Виктор Юго нарича Руан града на стоте кули, а импресионистът Клод Моне е пресъздал руанската катедрала “Нотър Дам” в 36 картини. Тези картини днес могат да бъдат видяни в музея Орсе в Париж. През Втората Световна Война катедралата едва не е унищожена – през 1944г. е уцелена от няколко бомби, които за малко да разрушат важни носещи колони.

shutterstock_44301784На снимката: интериорът на катедралата /източник: Shutterstock.com/;

Покрита от каменна зидария в стил пламтяща готика, катедралата на Руан е доминирана от три кули – Tour Saint-Roman (построена през 1145г.); Tour de Beurre (построена през 15 век) и Tour Lanterne(построена през 1876г.), където се съдържа комплект от 56 камбани, издигащи се на 150м. височина.

Левият портал Сен Жан е част от катедралата, която се е издигала тук през 12 век и е била построена в ранно готически стил. Тимпанът изобразява мъченичеството на Свети Йоан Кръстител. Основният портал е украсен със скулптури, някои от които обезглавени, изобразяващи родословното дърво на Исус. Десният портал е посветен на Свети Стефан, първия мъченик.

Вътре в катедралата, корабът датира предимно от 12 век, а пътеките и храма от 13 век. Олтарът е от 13 век, с красиви и изчистени линии. Важна част от интериора е стъклописът, представящ всички по-големи периоди на изкуството от Средновековието до началото на Ренесанса. Най-ранният е в амбулаторията, където стъклопис датира от началото на 13 век и наподобява тази на Шартър, Бурж и Реймс.

Катедралата е гробницата на крал Ричард Лъвското сърце. В катедралата се намира и гробницата на Роло – прародител на Ричард и първият управител на Нормандия.

Адрес: Place de la Cathédral;

Information

Find More