Прованс

Красавицата от юга

Прованс – земя на лавандулови полета и маслинови горички, уханни склонове и плодородни долини, ослепителни цветове и кристална светлина. Възхваляван е заради пленителните дарове на природата. Само студеният мистрал нарушава прелестта на тази райска градина. Прованс е благословено кътче земя, славещо се със своите вина  с плодов аромат и с изобилието от плодове и зеленчуци, с наследената от римско време архитектура, с пребогатия на празници и фестивали годишен календар, с приветливите си хора и с прочутите си плажове. Това обяснява защо всички, от древните римляни до днешните филмови звезди, са примамени от него.

14053794_1046413035435756_1563643322795127816_o (1)На снимката: абатство Сенанк;

Първоначално Прованс е гръцка колония, а в последствие тези земи са завладени римляните, които ги наричат Провинция. От римско време тук са запазени множество амфитеатри и монументи, предимно в Оранж и Арл. През Средновековието папите установяват седалището си тук – в град Авиньон. Големите цистериански абатства са свидетели на по-малко светската страна на средновековното християнство. Природните чудеса в района за безбройни – от пролома Вердон до загадъчния извор Воклюз.


14068023_1046413645435695_5996993366798958671_oНа снимката: град Горд;

Даже и онези, които не стъпвали в Прованс се оказват пропити от неговия пъстър и ярък колорит благодарени на художниците, творили по тези места – Реноар, Пикасо, Шагал и много други. На-силно повлиян от провансалския пейзаж безспорно е Винсент ван Гог, който идва в Арл през 1888г. и през следващите 2 години трескаво рисува, оставайки зад гърба си 150 картини.

shutterstock_495641518На снимката: Папският дворец в Авиньон /източник: Shutterstock.com/;

Кухнята на Прованс

Във всяко градче на Прованс сергиите на пазара са отрупани с разнообразни продукти. Провансалската кухня в същината си е средиземноморска – прослава на маслините, чесъна и доматите. Тя има три задължителни съставки. Чесънът е в основата на много ястие, придавайки им пикантно и здравословно начало. Зехтинът се почита почти толкова, колкото и виното. И накрая – дивите билки на Прованс – най-вече босилек, мащерка и розмарин – овкусяват всички ястие. Сред доминиращите зеленчуци са аспержите, тиквичките, доматите и гъбите. Ястието рататуй е апетитен гювеч с лук, домати, патладжан, тиквички, зелени пиперки, чесън и други подправки. Пълнените зеленчуци също са много популярни. Най-големият деликатес е агнешко печено с билки. Неговите подвластници са заешкото и птичето месо.

shutterstock_577416169На снимката: рататуй /източник: Shutterstock.com/;

По крайбрежието сред любимите ястия е прясната риба – аншоа, треска, лаврак и др. Безспорната царица на всички морски ястие е буябес – класическа гъста яхния, което ще откриете навсякъде по крайбрежието.

Прованс се слави и с плодовете си – череши от Люберон, пъпеши от Кавайон, праскови, десертно грозде и разкошни марсилски смокини в края на лятото. Най-доброто място да откриете специалитетите на сезона са местните земеделски пазари, които обикновено се провеждат веднъж седмично.

Колкото до сирената, силата на Прованс е козето сирене. Най-прочутото е “Банон”. Picodon е меко пикантно козе сирене, докато pelardon, подобно на вкус, е зряло и твърдо.

Вината на Прованс

Плодородната почва на Прованс и слънчевият климат са идеални условия за отглеждане на лозя. За Прованс е характерен типичен средиземноморски климат с мека зима, малко валежи, горещо лято с изобилстващо ярко слънце (около 3000 часа на година!), кристалносиньо небе и постоянно подухващ ветрец. Сапфиреният цвят на небето е дар от северния мистрал, който гони облаци и прах и прави въздуха прозирно чист. Повечето сгради, както и лозята, са ориентирани с лице на юг, като загърбват неуморния вятър, духащ през по-голямата част от годината. Същият мистрал допринася за завидното здраве на лозите, изсушавайки въздуха и предпазвайки от болести.

shutterstock_590800616На снимката: вино от Прованс /източник: Shutterstock.com/;

Най-прочутото и скъпо розе Прованс е “Тавел”, произхождащо от региона на 13 км. от Шатоньоф-дю-Пап.Сухо и плътно, то е най-добро, докато е още младо. Bandol  са прочути със своите ароматни червени вина, произвеждани от мурведър – сорт грозде с боровинков цвят, което трябва да отлежава минимум 18 месеца в дъбови бъчви.

Places in Прованс

Find More