Консерваторията за охра

Ярко боядисана сграда, сгушена сред жълта охра и борови гори, недалеч от Русийон, Консерваторията за охра ви потапя в един свят на ослепителни цветове. Някога това била фабрика, в която се произвеждал охрен пигмент по време на бума на охрата в Люберон. Фабриката била отворена между 1921г. и 1963 г. През 1994г. на нейно място отваря врати Консерваторията. Днес Консерваторията се поддържа от няколко души персонал и със силната подкрепа няколкостотин местни инвеститори и ентусиазирани доброволци.

diapo-pigments

Отвътре сградата е също толкова шарена, колкото и отвън. Има магазин, където се продават интересни книги, предимно на френски език, както и множество арт материали. На долното ниво е изложбената зала. Там се провеждат и уъркшопи. На гърба на сградата ще откриете бившия завод за преработка на охра.


Можете да разгледате консерваторията самостоятелно или с екскурзовод. Самостоятелната обиколка отнема около 30-40 минути. По пътя има поставени 15 подробни илюстровани табла на английски и френски език. Обиколката с екскурзовод продължава около 50-60 минути. Обиколките с екскурзовод са предимно на френски език, но някои водачи говорят и други езици също и английски екскурзии могат да бъдат предварително резервирани за групи

По време на обиколката ще научите повече за процеса, чрез който се извлича охрения пигмент. Пясъчният скалата от кариерите, съдържа между 5% и 20% охра. Тези скали се поставят в гигантски миксери, където биват смачквани по голям обем вода. Тежкият пясък потъва към дъното, докато водата и прахът от охра се изпомпват заедно към дълго корито, където се оставят да изсъхнат на слънцето.

Адрес: Ancienne Usine Mathieu, D104 – Route d’Apt, 84220 Roussillon, France

Information

Find More