Нострадамус е роден на 14 декември 1503 г. в Сен Реми дьо Прованс в еврейско семейство. Той е едно от деветте деца на Рейниер дьо Сен-Реми и търговеца на зърно и нотариус Жом дьо Нострадам. Истинското име на Нострадамус е Мишел дьо Нострадам. Малко се знае за детството на Нострадамус, Смята се, че е бил учен от дядо си Жан, но исторически сведения сочат, че дядото изчезва от историческите записи в градчето.

На 15 години Нострадамус започва да учи в университета в Авиньон. След около година обаче е принуден да го напусне, тъй като университетът е затворен поради грозящата опасност от чумна епидемия. След като напуска Авиньон, Нострадамус започва да пътува из Франция, изучавайки билкарство. През 1529 г., след като е работил няколко години като аптекар, учи медицина в Университета в Монпелие. Малко след това е отстранен, след като е открито, че е работел като аптекар, което е било изрично забранено от университетската управа. След отстраняването му, Нострадамус продължава да работи, вероятно като аптекар и става известен със създаването на своето “розово хапче”, за което се предполагало, че предпазва от чума.

DSC05260-2


Най-известният му труд е „Предсказания“ (Les Propheties), първото издание на който излиза през 1555 година. По думите на самия гадател „Предсказания” е написан на базата на астрологически „оценки”, направени въз основа на ключови събития като дата на раждане, сватба, коронация и т.н. Според астролога Лорънс Видел книгата на Нострадамус е просто съвкупност от напасване на големи събития, случили се в миналото при определена планетарна конфигурация и съответно предричане на подобен тип събитие в бъдеще – например война, епидемия, земетресения, суши, наводнения и т.н. според това кога ще има подобна конфигурация на небесни тела. Нострадамус е известен с пророчеството си за Втората световна война. През 1566 година здравословното състояние на Нострадамус се влошава драстично – той страда от подагра. Според преданието на 1 юли той казва, че няма да доживее изгрева на следващия ден. Намерен е на следващата сутрин мъртъв на пода.

Адрес: Saint Remy de Provence, Saint-Remy-de-Provence, France;