Замъкът "Азе ле Ридо"

Описан от  Балзак като „многостранен диамант, инкрустиран на река Ендър” замъкът „Азе ле Ридо“ е един от най-впечатляващите замъци, които могат да бъдат посетети в долината на Лоара. Строителството на замъка започва през 1518г. и е финанситрано от заможния финансист Жил Бертоло /роднина на Катрин Брисоне, поръчала строежа на змаъка „Шенонсо”/. При строителството на замъка успешно се вплитат традициите на френската архитектура при изграждането на този род постройки с някой нови елементи, взаимствани най-вече от Италия. Замъкът „Азе ле Ридо“ отразява в пълна степен финеса на френските замъци от периода на ранния френски ренесанс.

rsz_shutterstock_174038402На снимката: замъкът отвън /източник: Shutterstock.com/;

Замъкът става кралско владение, когато крал Франсоа I го конфискува, макар и още незавършен. Последните довършителни щрихи са поставени едва през 19 век. Като размери замъкът не може да се съревновава с замъци като „Шамбор“ или „Амбоаз“, той е по-малък, като двете му крила са заобиколени от реката Ендър и от красива градина. За да влезете в замъка трябва да минете през малка арка, върху която стои и знака на Жил Бертоле и неговата съпруга. Най-забележителната характеристика на „Азе ле Ридо“ е постигнатата хармония между сградата и околната среда – светъл замък, тучна зеленина и бистра вода. Разположен между двата ръкава на Ендър, замъкът е почти изцяло заобиколен от вода.


Интериорът на замък, макар и луксозен, притежава автентична и донякъде дори домашна атмосфера. Съхранени са мебелите от онова време, тапицирани с пищни брокати и красиви гоблени. При посещението си в замъка ще имате възможност да се разходите из спалните и други стаи, да видите красиви картини, свързани с историята на Франция, както и впечатляващите полюлеи. Връзката между етажите се осъществява чрез красиво стълбище, което е декорирано със саламандър и хермелин, като на него може да видите и герба на Франсоа I и неговата съпруга. Това стълбище е представлявало съществено нововъведение за онова време, състоящо се от три зигзагообразни редици стъпала и открити прозорци и лоджии в италиански стил на всяка площадка. Във кухнята, впечатляваща с внушителните си размери, могат да бъдат видяни огромни огнища и набор от старинни готварски прибори.

shutterstock_406078093На снимката: една от залите в замъка /източник: Shutterstock.com/;

Около замъка се разкрива красива градина в английски стил. Тя е създадена през 19-ти век. Някъде през този период в западната част е изградено изкуствено езеро, а след 1959г. е създадено и второ такова езерце чрез отклоняването на самата река покрай фасадата на замъка.

Адрес: Chateau National D’Azay-le-Rideau, 37190 Азе ле Ридо, Франция;

Телефон: +33 (0) 2 47 45  42 04;

Information

Find More