Градът на Жана д’Арк

Герб на града:

600px-Blason_Orléans.svg

Местонахождение на града, както и подробна негова карта може да намерите на следния линк.


Орлеан е град в централна Франция. Намира се в Долината на река Лоара, на 120 км. от Париж. Той често бива използван от туристите като начална точка заобиколката им из замъците по Лоара, но самият град също заслужава внимание.

Орлеан има дълга и бурна история. Поради важното си стратегическо положение в един голям завой на Лоара, през вековете той е бил излаган на тежки изпитания. Особено тежък за града е периодът на Втората Световна Война, когато по-голямата част от центъра му е разрушена. Независимо от това, днес в Орлеан можете да откриете красиви паркове, отлична търговска зона и чудесни ресторанти. Ако Жана д’Арк можеше да види днес Орлеан, тя щеше да е доволна, че е спасила града.

shutterstock_222791464

На снимката: катедралата “Светият кръст” /източник: Shutterstock.com/;

Голяма част от забележителностите на града са свързани с Жана д’Арк. Това селско момиче от Лотарингия е забелязано за първи път, когато пристига в Шинон и разпознава дофина Шарл Седми сред група царедворци. Тя твърди, че гласове от небето са й наредили да го спаси. Именно тя повдига духа на френската войска, която успява да отблъсне англичаните след продължилата една седмица обсада на Орлеан. Поредица от злочести събития довеждат до залавянето на Жана д’Арк от англичаните, които я съдят като вещица и я изгарят на клада в Руан на 30 май 1431г. През 1920г. тя е канонизирана като светица.

За да научите повече за живота и делата на смелата Жана, посетете Къщата на Жана д’Арк, където тя прекарва десет дни през 1429г., след като разгромява англичаните и отблъсква обсадата на Орлеан. В центъра на града, на площад „Мортроа” се издига статуя на Жана д’Арк.

shutterstock_353126807

На снимката: статуята на Жана д’Арк /източник: Shutterstock.com/;

Друго място в града, което е свързано с Жана д’Арк е катедралата. Най-красивата гледка към катедралата е от отсрещния бряг на Лоара. Това е мястото, където Жана д’Арк е празнувала своята победа. Построена в готически стил през 17 век, сградата винаги е пораждала противоречиви мнения, заради ексцентричните си кули с формата на сватбена торта. Най-впечатляващата част от катедралата огромните розети и органът от 17-и век.

В града има няколко интересни музеи, сред които Историческият и археологически музей и Музеят на изящните изкуства, който съдържа картини на френски и световни художници, сред които Тинторето, Ван Дайк и Пикасо.

Сред градските паркове най-голям е парк Флорал, изграден около извора на река Лоара (13-километрова река, която се влива в Лоара). Изследвайте различните градини, които включват далии, ириси и зеленчуци! Включете се като зрители или участници на игрищата за бадминтон и крикет или разгледайте стъклената къща с пеперуди.

Places in Орлеан

Find More