Разположена в сърцето на града, катедралата “Светият кръст” безспорно е една от главните забележителности на Орлеан.

Смята се, че първата църква на това място е построена пред 330г. – в зората на християнството в Европа. В тази църква се е съхранявала частица от Светия Кръст, която била открита в Йерусалим от Света Елена, майка на император Август. Катедралата е завършена през 450г. и въпреки постоянните набези от страна на норманите, тя оцелява до 10 век, когато тя и голяма част от града са разрушени вследствие на пожар.

В 12 век внушителна катедрала в романски стил е построена на мястото на предишната. Това е една от най-големите катедрали във Франция, но за съжаление амбициите на дизайнерите й не се покривали от техните инженерни умения и катедралата се сринала в началото на 13 век.


С подписването на Нантския едикт през 1598 религиозните войни са били доведени до край. Строителството на следващата версия на Орлеанската катедрала започва през 1278г. и е завършена през 1512г. През 1586г. протестантите сериозно повреждат постройката. В знак на благодарност за подкрепата, оказана му от Орлеан, Хенри Четвърти наредил катедралата да бъде реконструирана. Реконструкцията приключва през 18-19 век.

shutterstock_354974459

На снимката: катедралата отвън /източник: Shutterstock.com/;

Днес пищната сграда в готически стил може да ви погълне с часове сред множеството си орнаменти, статуи, стъклописи и икони. Част от стъклописите пресъздават историята на Жана д’Арк, покровителката на Орлеан. На 2 май 1429г. тя присъствала на меса в катедралата. По време на посещението си в катедралата, можете да се изкачите до подножието на осем ангелите, които красят върховете на двете кули. Те символизират инструментите на Страстите Христови.

shutterstock_222791452

На снимката: интериорът на каредралата /източник: Shutterstock.com/;

Адрес: Place Sainte-Croix, 45000 Orléans, France

Information

Find More