Замъкът Райхсбург е неоготически замък, разположен в провинция Рейнланд-Пфалц. Построен е в началото на 2 век от императорския областен управител Ецо. За първи път е споменат в официален документ през 1051г., когато най-голямата дъщеря на Ецо – Ричеца, предала крепостта на своя братовчед Хайнрих I. През 1151г., когато цар Конрад Трети предявява претенции към замъка и накрая се нанася в него. По този начин Райхсбург се превръща в кралско феодално владение по времето, през което династията Стауфер управлява Германия. От този момент нататък, имперски министри, носещи титлата “Господар на замъка”, били натоварвани със задължението на управляват замъка и околните имоти. При царуването на архиепископ Балдуин (1307г.-1354г.) старият замък е разширен и укрепен. От 1419г., Господарите на замъка биват заменени от местните магистрати.

град Кохем

Когато през 1688 г. по време на Деветгодишната война (войната за Пфалцкото наследство) в областта нахлуват войски на френския император Лудвиг ХІV. Замъкът е превзет, а през 1689г. опожарен и взривен. През тези години целият град Кохем е разрушен от френските войски и замъкът дълго време остава руина.


река Мозел, заснета от замъка Райхсбург

През 1868 г. търговец от Берлин, на име Луи Фредерик Жак Равен купува имота с останките на замъка Раихсбург за 300 златни гулдена и нарежда той да бъде построен наново. Останките на постройката, изградени в стар готически стил стават основи на реставрирането на замъка, който е строен по неоготически стил, отговарящ на романтичните представи на 19 в. Тенденция по това време в Германия било закупуването на останки от замъци от богати фамилии, които ги възстановявали и ползвали като свои летни резиденции.

река Мозел, заснета от замъка Райхсбург

Новопостроеният замък също служил на фамилия Равен за лятна резиденция и остава тяхна собственост в продължение на 75 г. През 1942 г. чрез продажба Райхсбург става притежание на немската държава, а от 1978 г. е собственост на град Кохем. Днес замъкът е запазил вида, в който е оставен от семейство Равен. Обзавеждането му се състои от мебели, подбрани в бароков и ренесансов стил.

csm_rb_speisesaal_2_f68de48776

 Адрес: Schloßstraße 36, 56812 Cochem

Information

Find More