Мариенкапеле е романска католическа църква, издигаща се на Марктплац. Построена е в готически стил през 14 век. Въпреки големия си размер, Мариенкапеле е параклис по статут, тъй като няма енория.

На 21 април 1349 г. синагогата, намираща се на това място, била разрушена. Съществуват противоречащи си доклади за всички (дървени) структури, издигнати непосредствено след това и дали на мястото е било установено поклонение. Не е известно дали изграждането на параклис, посветен на Дева Мария, е предназначен като умилостивяване за убийството на местните евреи или като умилостивяване за по-ранно толериране на присъствието на Христови убийци. Изграждането на сегашната църква стартира под епископ Герхард фон Шварцбург през 1377 г. Не е известно кога е бил завършен параклисът. Хорът е бил осветен през 1392 г. До 1441 г. той трябва да е до голяма степен завършен, тъй като епископ Зигзъмнд фон Саксън (де), изгонен от катедралата, го е използвал като своя църква. Същата година започна строителството на кулата, под контрола на Еберхард Фридбергер. Покривът на кулата е бил добавен през 1479 г.

DSC08786


През 1393 г. параклисът става собственост на Фюрспангер – рицарски орден. През 1412 г.  орденът прави значително дарение за параклиса и през 17-и век параклисът се нарича Ритър-Капел (рицарски параклис). Има обаче и доказателства, че Мариенкапел е бил общински параклис под контрола на градския съвет. Поне от средата на 16-ти век, Съветът използвал Мариенкапел като свой параклис за официални поводи, като пренебрегвал използването на параклиса в сградата на общината, като дори организирал там погребенията на свои членове. През 1559 г. Фюрспангер напразно се опитал да спре обичая, че членовете на съвета били погребани в параклиса. Погребението на това място сякаш остава чест, даден от съвет на Вюрцбург за любимите хора, като прочутия архитект Балтасар Нойман, който бил погребан там след смъртта си през 1753 г. (в немаркиран гроб).

Межу 1556г. и 1558г. била издигната кулата. Интериорът на западната галерия датира от 1616г. В началото на 18 век покривът бил реновиран, а на кулата била поставена фигура на Мадоната. Малко по-късно кулата била унищожена от светкавица. Нова барокова кула била добавена от Йосиф Грайзлинг през 1719г. Между 1843г. и 1853г. Андреас Халбинг извършил сериозна реставрация на параклиса. Тази реставрация включвала промени по западната фасада и добавяне на по-ниска галерия и розетен прозорец. През 1856г.-1857г. е добавен готически шпиц и е възстановено златното покритие на Мадоната.

Параклисът е тежко повреден от бомбардировките на Алианса през март 1945 г. След по-ранни въздушни нападения църквата е била използвана за съхраняване на мебели, които подхранили огъня. Интериорът и решетките били напълно разрушени от огъня. Мариенкапела е възстановен през 1948-61 г. и отново е осветен през 1962 г.

DSC08788Църквата разполага с три забележителни готически портала. Южният портал (Brautpforte) от 1430 г. е ограден от скулптурите на Адам и Ева. Тимпаната показва Коронацията на Дева Мария, със светиите Барбара и Катарина. Западният портал (Goldene Pforte), направен след 1430 г., има тимпана със Страшния съд. Централният стълб някога е имал каменна Мадона (Schöne Madonna, около 1441 г.), която днес се намира в църквата, заменена от копие. Накрая, северният портал от началото на 15 век показва Благовещението.

Макар че по-голямата част от интериорът е разрушен от пожара от 1945 г., все още се намират редица гробници и епитафии като епитафът на Йорг Шримф (1556 г.) от Петър Дел Дюнджър и епитафът на Анна Кюлейин. Най-забележителен е гробът на Конрад фон Шоумбург (1499 г.) от Тилман Рименшнайдер,. Той е поръчан през 1500 г. и е първоначално цветен, бронята е златна. Тази скулптура е тежко повредена от пожара през 1945 г. и възстановена след войната.

Адрес: Marktplatz, 97070 Würzburg, Germany

Резервирайте своя престой във Вюрцбург тук: