Музеят на Акропола

Музеят на Акропола е един от най-важните музеи в света. Той съхранява съкровищата на Акропола, които са устояли на опустошенията на миналите векове. Съдбата на Акропола през различните епохи никак не е била лека. Според достигналата до нас информация на пътешественици, посещавали „Свещения хълм”, до 17 век неговите основни сгради били непокътнати. Неволите му обаче започват скоро след това, през средата на века. Най-напред през 1656г. Пропилеите, величественият параден вход на Акропола, биват разрушение в резултат на силна експлозия, докато биват използвани за съхранението на барут. По-късно османските войски разрушават намиращия се до Партенона храм на богинята Нике и използват материалите, от които е съграден, за да подсилят укрепленията на Акропола. Най-тежкият удар по величествения храм идва по време на войната с венецианците. Тогава голяма част от елементите на Акропола са взривени от бомбите на венецианските войски.

Untitled-2-1024x575

След изтеглянето на турците и провъзгласяването на единната гръцка държава се заражда идеята за построяването на Музей на Акропола. Първият Музей на Акропола е построен между 1865г. и 1874г. от архитекта Панагис Калкос. Със своята скромна площ от 800 кв.м. той скоро се оказва твърде тесе за всички находки от Акропола. Скоро бива построена втора сграда, а след време тя бива разширена, а оригиналният музей е удължен. Проблемите обаче продължават. Разположението на експонатите е неадекватно, а музеят не може да поеме напливът от посетители.


През 2000г. е обявен архитектурен конкурс за изграждането на новия Музей на Акропола. Проектът на стойност 130 мил.евро се реализира със средства на Европейския Съюз. Новата сграда е разположена на три нива и заема площ от 15 хил.кв.м. Намира се едва на 300м. от античния паметник и предлага панорамна гледка към най-посещавания му обект – Партенона.

NewAcropolis_900x600

На първия етаж се разположени керамични съдове, барелефи и скулптури донесени от местата на поклонение. Величествените кареатиди, колоните във формата на женски фигури, някога стояли в храма Ерехтийон, отвеждат към втория етаж, където се открива зала с още над 30 колини. Кулминацията безспорно настъпва на последния трети етаж, където можете да видите възстановка на фризовете на Партенона. Малка част от оригиналните фризове са запазени в Атина. Останалите се съхраняват в Британския музей в Лондон. За тяхното връщане Гърция води дългогодишна война, но все още безрезултатна.

Адрес: 15 Dionyssiou Areopagitou Street

Information

Find More