Хълмът Ликавитос

Едно от местата, откъдето можете да се насладите на великолепна гледка към Атина освен Акропола, е хълмът Ликавитос. Според легенда той е образуван от скала, която богинята Атина била взела от друга планина и чрез която възнамерявала да увеличи височината на своя храм на Акропола. Носейки я обаче, богинята я изпуснала, защото гарван й съобщил лоша новина. Със своите 227м.  хълмът е мълчалив свидетел на живота на жителите на града. Смятан за едно от най-романтичните места в Атина, определят го като „Хълм на влюбените”. Двойките обичат да се любуват на залеза на слънцето и на изгрева на луната, обляна във виолетови нюанси. Панорамата, която се разкрива от него е наистина изумителна. Виждат се Акропола, храма на Зевс Олимпийски, пристанището на Пирея, а с подходяща техника дори остров Егина.

3900170612_c549701793_b

Има няколко начина, по които можете да достигнете хълма. Ако решите да направите това пеша се проготвите за сериозен преход. Първата част от изкачването е лесна. В един момент обаче ще стигнете до зигзообразни стълби, разположени под малък ъгъл. Преди да направите последно усилие по изкачване на хълма можете да изпиете едно кафе или да хапнете в терасовидния ресторант близо до хълма. Вторият по-бърз и определено не толкова уморителен вариант е да използвате фуникуляра. Той върви от улица Aristippou до параклиса на Свети Георги. Изкачването продължава 10 минути и по време на него фуникулярът се движи изцяло в тунел.


Адрес на фуникуляра: на 15м. пеша северозападно от площад Синтагма. Оперира на всеки половин час като тръгва от ъгъла на улиците Ploutarchou и Aristippou.

Цена:6 евро за отиване и връщане.