Солун

Град с богата история и вълнуващо настояще

Флаг на града:

450px-Flag_of_Thessaloniki.svg

Местоположението на града, както и подробна негова карта, можете на намерите на следния линк.


Солун е вторият главен икономически, индустриален, търговски и политически център в Гърция, както и основен транспортен възел за останалата част от югоизточна Европа. Солун (Θεσσαλονίκη, Thessaloniki) е град с богата история и вълнуващо настояще, пълен с живот и енергия. Основан е от македонския цар Касандър през 315 г. пр.н.е. Името на града е свързано с името на жената на цар Касандър -Тесалоника, сестра на Александър Македонски. Баща й, Филип II, я нарекъл така в чест на победата си над тесалийците. Името може да се преведе като “победа над тесалийците”. Важен метрополис през римския период, Солун бил вторият по големина и най-богатият град във Византийската империя. През 1430г. той е завладян от турците, ставайки част от Османската империя. На 8 ноември 1912г., Солун става част от съвременна Гърция.

shutterstock_190024901WhiteTowerThessaloniki__1417188641_93.152.153.103

Именно благодарение на богата история Солун може да предложи на посетителите си разнообразни забележителности. Може би най-известната от тях е Бялата кула, която се извисява на брега на Солунския залив. В днешния си вид е построена от султан Сюлейман Велики през 1535 г. и е използвана не само като крепост, но и като затвор. Името, с което е популярна сега, получава през 1890 г., когато е варосана и всички започват да й казват „Бялата кула“. Въпреки че в момента е светлобежова, наименованието й си остава непроменено.

Големи улици, паркове и площади осигуряват приятни зелени площи и редици с дървета. Има стари къщи и неокласически сгради, които стоят рамо до рамо с модерните конструкции. Хората от Солун са известни из цяла Гърция със своята любезност и гостоприемство. Градът е популярен и със страхотната си кухня – никой не може да устои на вкусните сладки и пайове, не пропускайте да посетите някоя от многото таверни, които предлагат традиционни гръцки ястия. Не по-малко интересни за туристите са запазените църкви в Солун като „Свети Димитър“, построена през 4 век и реновирана цели 16 века по-късно, „Света София“, а също и ротондата „Свети Георги“.

THES_Panaghia_Chalkeon_5944

Историческите забележителности в Солун се преплитат с модерната архитектура, а широките улици, многото зеленина и голямата крайбрежна алея правят разходките изключително приятни. Солун е известен и с многобройните таверни, която изкушават с вкусна кухня, с великолепните си плажове, с интензивния нощен живот и с гостоприемството на местните хора, които могат да накарат всеки да се чувства като у дома си.

Византийски църкви, римски конструкции, модерна архитектура, интензивен нощен живот и впечатляващи плажовe – всичко това е Солун.

Places in Солун

Find More