Долината Хаукадалур

Долината на хейзерите

Исландия e едно от най-забележителните и необичайни места в Европа. Тя може да се похвали с множество изумителни природни феномени, които не могат да бъдат видяни никъде другаде на Стария континент. Едни от тези феномени са гейзерите. Най-големите гейзери в Исландия се намират в долината Хаукадалур, разположена на 100 км. източно от столицата Рейкявик. Районът е известен с яркото оцветяване на околните хълмове, причинено от дълбоките елементи на земята, които се извеждат на повърхността от геотермалната активност.

DSC09216Най-известният сред всички гейзери е Гейсир. Великият Гейсир е първият гейзер, описан и изучаван от учените в света. За първи път се споменава още през XIII век. Английската дума “гейзер” (използвана и в много други езици, за да опише това явление) произлиза от исландската дума “geysir” – което означава “да се излива”. От 18-ти век долината Хаукадалур привлича множество посетители на острова, включително двама датски крале през 1907 и 1922 година.

В геотермалната зона на долната има доста и различни по размер горещи басейни и извори. Въпреки това, само двама от тях са активни. Великият Гейсир е бил най-зрелищният. Той е можел да изстреля вода на височина до 70 метра (230 фута). Известен е и с факта, че е дал името си на всички други гейзери в света. През ХХ век изображенията на Великия Гейсир, изригващ в Хаукадулар, започнали да символизират Исландия. Дейността му обаче е ненадеждна, така че са направени неестествени усилия да се стимулира по-редовно, като например понижаване на нивото на водата през 1935 г. и изпомпване на сапун в него. Всъщност Гейсир не е изригвал от няколко години, но местните все още таят надежда, че един ден отново ще го направи.


DSC09218Въпреки това, не се отчайвайте, тъй като има още един гейзер в района – Стокхур, който изстрелва над 30 метра (100 фута) на всеки 10 минути! Подгответе непрекъснат режим на снимане във фотоапарата си и ще можете да заснемете невероятни изображения, особено точно преди изригването, когато водата се образува във формата на синьо яйце. Изглежда наистина фантастично, сякаш взето от научно-фантастичен филм.

20190203_121542(0) 20190203_122617Днес повечето от близо два милиона посетители на Исландия ще видят долината Хаукадулар. Ако не шофирате, можете да избирате от много туристически агенции, които предлагат посещение на Geysir, което най-вероятно ще бъде включено в турнето Златен кръг /Golden Circle/. По време на тази обиколка ще се насладите и на великолепния национален парк Тингвелър (Thingvellir) и красивия водопад Гълфос /Gullfoss/.