Рейкявик

Герб на града

800px-Reykjavik_Coat_of_Arms.svg

Местоположението на града, както и подробна негова карта, може да видите тук.


Столицата на Исландия – Рейкявик, е най-северната столица на света и най-западната столица на Европа. Разположен в югозападната част на страна, на полуостров с поразителна панорамна гледка към планините и Атлантическия океан, Рейкявик е седалище на правителството, администрацията и икономическата дейност на Исландия.

20190202_150740

Рейкявик е също и дом на основните културни институции на Исландия. Той има процъфтяваща сцена на изкуствата и е известен като жизнен, креативен град с голямо разнообразие от културни събития и динамична местна сцена. С откриването на “Харпа” (2011), великолепната концертна зала и конферентен център на Рейкявик на пристанището, градът потвърди позицията си като ключово място в световните събития и култура.

Рейкявик е разнообразен, космополитичен и завладяващ – град със собствен неподражаем характер, в който е лесно да се влюбиш. Приятен, енергичен, красив, Рейкявик се слави със своя дързък дизайн и архитектура, шикозно пазаруване, страхотни ресторанти, нощен живот, развлечение през лятото и атмосфера през зимата с чиста магия.

20190202_124659

Както при всеки град, изборът за дейности е наистина изобилен. Всъщност толкова много, че нито един списък не може да обобщи напълно всички преживявания, които се предлагат. Макар че истинската красота на Исландия и най-интересните й забележителности са извън столицата й, Рейкявик също има какво да предложи на своите посетители. Следващият списък се препоръчва за онези, които искат да се отпуснат, да попият исландската култура и да направят спомените да продължат цял живот.

Църквата Халгримскирхе е най-отличителната сграда в Рейкявик. Кулата й може да бъде видяна от почти всяка една точка в града. Големината й е наистина внушителна. Височината й е 73 метра, превръщайки я в шестата по височина сграда на острова. Църквата носи името на известния исландски поет ХалгримурПетурсон.

DSC09086

Строителството на църквата Халгримскирхе започва през 1945 г. и продължава цели 38 години до 1986 г. То преминава на няколко етапа. Криптата, намираща се под хора е завършена през 1948 г., крилата и камбанарията – през 1974 г. Основната част на църквата е завършена през 1986 г. Днес Халгримскирхе заема внушителна площ от близо 1 700 кв. м.

Вътре църквата се отличава със семпъл интериор като изключение прави огромният орган. До върха на кулата й може да се стигне с асансьор, който отвежда посетителите на осмия етаж. След като изкачат малко оставащите стълби, посетители стигат до наблюдателна площадка, откъдето панорамата е спираща дъха – вижда се музеят „Перлан“, музикалната зала „Харпа“, океана и околните планини.

DSC09140

Впечатление прави статуята, която се издига пред църквата. Това е статуя на Лейф Ериксон – виден викингски пътешественик, за който се смята, че първи е достигнал бреговете на Северна Америка.Статуята е подарък от САЩ за Исландия по повод на 1000-годишнината на Алинги, свикването на първия парламент на Исландия. Парламентът е свикан за първи път в националния парк Тингвелир през 930 г. сл. Хр. Статуята е проектирана от американския скулптор Александър Стърлинг Калдър, който през 1929 г. печели конкурса за дизайн на паметника. Това е и едно от трите най-известни произведения на Калдър, другото е „Джордж Вашингтон като президент” на арката на Вашингтон Скуеър в Ню Йорк и Swann Memorial Fountain във Филаделфия.

DSC09104

Недалеч от църквата Халгримскирхе, на брега на Атлантически океан се издига скулптурата Sun Voyager. Скулптурата е изработена от неръждаема стомана и има формата на викингски кораб. Мястото е доста популярно сред туристите и се пригответе да почакате ако искате да си направите снимка без други хора  наоколо.

DSC09163

Концертната зала „Харпа“ е гордостта на Рейкявик. Съоръжението действително е впечатляващо. Строителството й започва през 2007 г. и въпреки краха на исландската икономика, „Харпа“ е завършена  отваря врати през 2011 г.  Оттогава може да се похвали с множество музикални събития. Сградата има формата на стъклена пчелна пита и няма как да остане незабелязана.

DSC08988

В сърцето на Рейкявик, хълмът Öskjuhlíð се издига на 61 метра над морското равнище. На върха на хълма се извисява Перлан, една от най-посещаваните атракции в Исландия. Забележителна сграда, съставена от необятен стъклен купол, който седи на шест резервоара за гореща вода. Перлан е отворен за първи път за обществеността през юни 1991 г. и става дом на най-голямото природно изложение в Исландия през 2017 г. На най-горния етаж на Перлан може да се насладите на чаша кафе или вкусна храна с невероятна гледка. Можете също да намерите Rammagerðin, един от най-старите магазини за подаръци в Исландия, предлагащ исландски дизайн.

DSC09115

В Перлан най-новата наука и най-добрите музейни художници и технолози са обединили усилия, за да създадат наистина невероятна изложба. Посетителите ще почувстват силата на вулкани и земетресения. Те ще видят реалистично изградена птичи скала и ще преживеят океански чудеса. Разходете се през истинска ледена пещера, дълга 100 метра, първата по рода си в света и научете за исландските ледници в невероятна интерактивна изложба. Посетителите могат да видят, почувстват и преживеят много от природни чудеса на Исландия на едно място. Задължителна спирка в Перлан е Планерариумът. Най-новото шоу, наречено Аурора, е уникално изживяване, което ще ви разкаже повече за Северното сияние.

DSC09525 DSC09580

Китовете на Исландия е нова експозиция, открита в сърцето на стария пристанищен район на Рейкявик през февруари 2015 г. В близост до центъра на града, това е място, което ще ви пренесе в света на китовете.

DSC09514

Китовете на Исландия е най-голямата изложба на китове в света. Представени са 23 модела в реален размер на видовете, открити във водите на Исландия. Те варират от един от най-малките морски бозайници, пристанищната морска свиня, чак до гигантския син кит. Разходете се сред тези невероятни животни, докато слушате отличителните им звуци при специално осветление, което ще ви накара да се чувствате сякаш сте под вода с тях.

Повече снимки от Рейкявик може да видите в нашата Галерия: